Vaak zie je mensen afwijzend reageren als er een bij, wesp of hommel in hun buurt komt. “Help… weg met die engerds!” Al die kriebelbeestjes vinden ze maar niks. Maar bedenk wel dat al deze beestjes ons niets doen, als je ze maar met rust laat en hun gang laat gaan. Ze zijn namelijk ontzettend nuttig voor de ons omringende natuur. We zouden ze zelfs extra moeten helpen!

Achteruitgang insecten

Insecten hebben het ontzettend moeilijk. Mieren en wespen worden verdelgd als ze in de buurt van mensen komen. Maar weet u wel dat deze insecten zeer nuttig zijn? Ze ruimen allerlei andere insecten op die ons tot last zijn. Het zijn eigenlijk de opruimers in de natuur. Hommels en bijen sterven door een teveel aan gifstoffen in de natuur, en ze hebben steeds minder te foerageren. Onze omgeving is te veel opgeruimd, aangeharkt... Waar mogen nog wilde planten groeien? Onze bijen, wespen, en hommels hebben weinig bloeiende struiken en bomen waar ze stuifmeel en nectar kunnen halen. Door de achteruitgang van deze insecten komt onze voedselvoorziening in gevaar. Zij zorgen namelijk voor de bestuiving van fruit en groente.

Hoe kunnen we het tij keren?

Laten we eens beginnen in de eigen achtertuin. Al die stoeptegels eruit en groene hoekjes aanleggen. Gewoon wat plekjes laten ‘verrommelen’ met wilde kruiden en brandnetels. De insecten en vlinders zullen u erg dankbaar zijn. Op de stoepen verschijnen soms de meest mooie stoepplantjes... geniet ervan in plaats van er meteen heet water over te spuiten. Grasveldjes in de gemeenten zouden zoveel mooier zijn als er een rand met wilde bloemen, bijvoorbeeld dovenetel en paardenbloem, omheen staat.

Wist u dat bijen verzot zijn op paardenbloemen? Een zeer nuttige plant, niet alleen voor paarden, maar ook voor mensen. Het frisse blad zit vol mineralen en kun je door je sla snipperen. Verder is de plant goed voor je nieren en werkt zuiverend. Hij wordt niet voor niets pissebloem genoemd. Bijen vliegen er graag op vanwege de nectar en stuifmeel.

Nu het warmer aan het worden is, kunnen we de ijverige insecten aan het werk zien en genieten van al deze fascinerende kriebelbeestjes.

Hopelijk zegt u geen “Help!”, maar gaat u de insecten echt helpen!

Marja van Hedel

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Dongen