Het is alsof het een gewoonte is geworden. Voor de rust speelt VV Dongen zaterdag moeizaam. Veel te onrustig waardoor slordig balverlies, terwijl er toch de mogelijkheden zijn om te scoren. Zo ook afgelopen zaterdag. Koploper Dongen moest gewoon winnen om op ‘polepositie’ te blijven staan. Naaste concurrent en medekoploper Oss ’20 liet er ook geen gras over groeien en stuurde DESK met een 6-1 nederlaag huiswaarts. Zodoende zal het team van trainer-coach Lars Jansens komende zaterdag in Nieuwendijk bij Altena de volle winst moeten binnenslepen. Dan pas kan de kampioensvlag gehesen worden.

Piet Scheepers

Maarten Waltman was weer inzetbaar na een lange blessureperiode. Daar stond tegenover dat Paul van Zon en Gijs van Tilburg deze wedstrijd vanwege een blessure vanuit de dug-out moesten toekijken. Dat de bezoekers in de hoek zitten waar de tikken vallen was al na vijf minuten duidelijk. De ploeg uit Andel zou graag een puntje aan deze wedstrijd overhouden om eventueel degradatie te kunnen ontlopen via nacompetitie. Echter naaste concurrent ONI uit ’s Gravenmoer vocht ook nog om de nodige puntjes om degradatie te ontlopen. Tot ieders verassing won de buurman en gaf de rode lantaarn over aan Sparta ’30.

De eerste vijf minuten waren duidelijk in het voordeel van Dongen. Dit leverde een viertal gevaarlijke momenten op rond de zestien van de bezoekers. Zij hielden zich op dat moment bezig met tegenhouden. Door slordig spel aan Dongenzijde kon Sparta na vijftien minuten voor het eerst rond het Dongendoel opduiken via een hoekschop. Dit leverde geen noemenswaardige kans op. Het spel golfde hierna op en neer waarbij Sparta soms rondom de zestien van Dongen opdook. Na een half uur spelen leverde dit geheel onverwacht de openingstreffer op voor de bezoekers. Lukasz Junatowski pegelde de bal, na een prima aanval, in de verre hoek. Onhoudbaar voor doelman Tom van Strien. Deze voorsprong was van korte duur. Nog geen vier minuten later kopte Burak Erbek de gelijkmaker achter Sparta-doelman Twan Pelle. Het was aan hem te danken dat Sparta lang in de race bleef.

Na rust tapte Dongen uit een ander vaatje. Nog geen minuut oud schoot Robin de Man een voorzet net naast. Enkele minuten later was het dan toch raak via Timo van der Schans die de doelman in de korte hoek verraste, 2-1. Robin de Man werkte deze middag hard, maar zag zijn inzet niet beloond met een doelpuntje. Zo had hij in de 53e minuut pech dat zijn lobje richting verre hoek op de kruising belandde. Hierna was het aan Burak Erbek om de score op te voeren naar 3-1, waarna hij nog geen twee minuten later op aangeven van Bas Jansens de 4-1 binnen schoot. Kansen volop om de score hoger op te voeren. Het bleef bij deze 4-1. Dongen wisselde door, waardoor alle spelers nog even mochten opdraven. “De eerste helft hebben we kansen laten liggen op deze score hoger uit te laten vallen. Zij moesten vandaag winnen. Toen zijn eenmaal achter kwamen werd het voor ons makkelijker voetballen,” waren na afloop de woorden van Lars Jansens. Tegenstander Sparta ’30 is na 22 seizoenen uit deze klasse gedegradeerd. Even iets anders dan Dongen dat na twee jaar in deze klasse mogelijk naar de 2e klasse gaat promoveren. Dan moet eerst nog gewonnen worden bij Altena, komende zaterdag om 14.30 uur op sportpark Altena in Nieuwendijk.