In tegenstelling tot de eerste bijeenkomst over de noodopvang asielzoekers was het vorige week woensdag, tijdens de vierde bijeenkomst, vrij rustig. Niet meer dan pakweg veertig mensen waren aanwezig, waaronder een groot aantal betrokkenen, zoals raadsleden en leden van de klankbordgroepen. Belangrijkste gespreksonderwerp was deze avond ongetwijfeld het eventueel langer openblijven van de noodopvang na 31 juli dit jaar.
Door Lia van Gool
Langer open
Na de inleiding door gespreksleider Tom Vaessen kreeg burgemeester Marnix Bakermans het woord. Hij memoreerde dat er, naar aanleiding van gesprekken met de klankbordgroepen, de optie naar voren is gekomen om de noodopvang eventueel langer open te laten. Op dit moment staat de sluiting van de opvang, zoals afgesproken, nog gepland op 31 juli a.s. Om de mening van de inwoners te horen, is er een enquête uitgezet. Vorige week woensdag hadden zo’n vijfhonderd mensen deze enquête ingevuld. De uitslag van de enquête is bekend geworden op dinsdag 21 mei.
‘Pijnlijk’
”Het is de bedoeling om deze avond voldoende informatie te krijgen, zodat wij een goed bestuurlijk besluit kunnen nemen om eventueel door te gaan met de noodopvang. Wij willen niet dat de Dongenaar zegt dat het gemeentebestuur onbetrouwbaar is.” De bedoeling was eveneens om het voorstel met betrekking tot het langer openblijven van de noodopvang voor te kunnen leggen aan de raad, zodat dit punt geagendeerd kan worden voor de raadsvergaderingen van 23 mei en 6 juni. Een ’pijnlijke constatering’ van de burgemeester: hij gaat zelf niet meer meemaken wat de raad gaat beslissen. Op 5 juni wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Wethouder Kees de Jong neemt, samen met wethouder René Jansen, de ontwikkelingen rondom de noodopvang over van Marnix Bakermans. De meningen van de aanwezigen liepen uiteen: een aantal mensen had geen bezwaren tegen het langer openblijven van de noodopvang, anderen waren het er niet mee eens. Over het algemeen vonden de aanwezigen dat zij weinig merkten van de aanwezigheid van 150 asielzoekers in Dongen.
Vrijwilligerswerk
Ad Sebregts, locatiemanager van het Rode Kruis, vertelde hoe het momenteel in de opvang gaat. ”De woonbegeleiders kennen iedere bewoner. Zij weten waar ze wonen en betrekken de inwoners bij allerlei activiteiten.” Het is de bedoeling om de bewoners zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te geven, bijvoorbeeld bij schoonmaakwerkzaamheden of het leren fietsen van de kinderen. Een aantal bewoners van de noodopvang is al bezig met vrijwilligerswerk en sommigen bezoeken de voetbalclubs.
Leerpunten
Ondanks alle positieve geluiden van zowel de burgemeester als de locatiemanager, zijn er ook leerpunten. Zoals het koken voor de bewoners, het angstig instappen naar het moment van noodopvang (’de vluchteling, wie is dat?’) en de verkeersveiligheid. Over het algemeen is alles echter goed gegaan. ”De vier bijeenkomsten hier hebben een positieve afdronk. Dat is mooi om te zien,” zei Marnix Bakermans. Ook Ad Sebregts vond dat er elke dag nog dingen geleerd worden. ”Wij moeten de mensen meer ondersteunen in mentale zin, dan zetten wij ze meer in hun kracht.” Ook de taalbarrière speelt soms een rol.
Positief
Al met al was de tendens tijdens deze gespreksavond positief. Marnix Bakermans gaat ervan uit dat, als de resultaten van de enquête en het besluit van de gemeenteraad er niet toe leiden dat de noodopvang langer open blijft, de ’tent wordt afgebroken’. ”De mensen gaan dan naar andere plekken.” Hij benadrukte het belang om goed met elkaar in gesprek te blijven. ”Dat maakt de samenleving wijzer en rijker.”
Eindspeech
Marnix Bakermans hield deze avond een soort ’eindspeech’. ”De positieve geluiden zeggen iets over de Dongense samenleving. Blijf met elkaar in gesprek!”