Tijdens deze raadsvergadering was Joeri de Jong helaas nog afwezig. Hopelijk is hij er vanaf juni weer wel bij. Chantal Kimenai was weer terug van haar zwangerschapsverlof. De hele fractie van de Dongense VVD was afwezig deze keer en ridder Jacques van der Aa (CDA) werd speciaal welkom geheten en gefeliciteerd door de voorzitter van de raad.

Er werd gebruik gemaakt van het spreekrecht, onder meer door een bezorgde bewoonster van de Beneluxlaan, die zich zorgen maakte over de plannen rondom Glorieux. Een andere inspreker maakte zich zorgen over het behoud van de historie in het gebied. Verder een inspreekster over IKC Biezenkring. Toen zij aan het woord kwam, klonk er applaus vanaf de publieke tribune. Deze mensen werden tot stilte gemaand door de voorzitter van de raad. Voor Berry van Rosmalen, die nogmaals beëdigd werd als tijdelijk raadslid (hij vervangt nu Gitta Glerum, die met zwangerschapsverlof is) deze keer geen bloemen. Hij kon gelukkig weer gewoon achter de raadstafel plaatsnemen, toen zijn naambordje was teruggeplaatst.

Natuurlijk zou je bijna kunnen zeggen volgde er een lange discussie over het Nieuwbouwkrediet IKC Biezenkring. Marieke Schouten (D66) maakte zich vooral zorgen over de aanschaf van een batterij voor de energievoorziening. Zo’n batterij kost € 360.000,00. In totaal zouden vier van deze batterijen besteld gaan worden, terwijl nog niet zeker is of deze gebruikt gaan worden. De vraag kwam naar voren of dat eigenlijk wel nodig is. Wethouder Denise Kunst lag weer onder vuur bij DongenPlus+. Haar werd onzekerheid, nalatigheid, onzekerheid en onduidelijkheid verweten. De wethouder ging in haar antwoord totaal niet in op deze beschuldigingen. Volgens de wethouder wordt het bedrag voor de batterij alleen gebruikt, als die batterij daadwerkelijk wordt aangeschaft.

De stand van zaken IKC ’s Gravenmoer riep positieve reacties op. Chris de Boer, het enige raadslid uit ’s Gravenmoer is blij dat er ‘in het mooie ’s Gravenmoer een school wordt gebouwd. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid in deze prachtige kern’. Ook hij vond de prijs voor vier batterijen nogal hoog: in totaal 1,4 miljoen euro. Dit drukt zwaar op de financiële positie van de gemeente Dongen.

Hoe het kan dat de kosten voor de bouw van het IKC ’s Gravenmoer hoger uitkomen dan de kosten van IKC Biezenkring, is in feite een raadsel. De school in ’s Gravenmoer telt veel minder leerlingen, maar de kosten voor de bouw zouden per leerling € 19.000,00 duurder zijn dan de kosten voor IKC Biezenkring. Het antwoord van wethouder Denise Kunst was simpel: het bouwen van een kleinere school kost nu eenmaal meer dan het bouwen van een grotere school! Na behandeling van dit punt mochten de ‘mensen van het onderwijs’ vertrekken van de voorzitter van de raad. Het was echter niet de bedoeling om de mensen weg te jagen. Hij wenste hun een fijne avond.

Bij de behandeling van De gebiedsvisie Glorieux verslapte de aandacht even. Het ging over gras dat voor de voeten van Berry van Rosmalen (D66) was weggemaaid. Geen idee meer waarover dat ging, sorry. Jacques van der Aa (CDA) was blij met de gebiedsvisie voor dit prachtige gebieden. Hij vond dat dit gebied behouden en gekoesterd moet worden. Vooral het park Glorieux moet een serene plek blijven. Ook voor Berry van Rosmalen is het park Glorieux een serene plek en ook een spirituele plek. Rust past beter bij dit gebied dan hoogbouw, toch? De woonblokken die gebouwd zullen worden in kruiden en bloemen, riepen het beeld op van een sprookje dat goed past bij het serene en spirituele van het gebied. Helaas worden sprookjes nooit werkelijkheid.

Bas Evegaars van DongenPlus+ ging in op een stukje geschiedenis. Hij omschreef Glorieux als een ‘hemels’ gebied dat niet het Hof van Eden zou moeten worden voor kapitaalkrachtigen. Wethouder Kees de Jong ziet deze plannen als ‘een volgende stap naar een nieuw historisch gebied’.

De vergadering duurde deze keer vooral lang, het duurde en bleef duren. Toen Ulas Köse (D66) het woord kreeg bij het raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Bolkensteeg 33-5, bleek de voorzitter van de raad ‘in zijn eindfase kei-amicaal’, toen hij niet mijnheer Köse zei, maar gewoon Ulas. Het klonk eigenlijk niet eens vreemd. Natuurlijk zou je bijna zeggen, vindt D66 dat er meer goedkope woningen gebouwd moeten worden. Kritiek was er op de projectontwikkelaar, die volgens sommigen te eigenzinnig te werk gaat bij de ontwikkeling van verschillende bouwlocaties. Stijn Sips (CDA) kwam in dit kader terug op een amendement van oktober 2022, waarin participatie is vastgelegd en gewaarborgd.

Bij het raadsvoorstel Begroting Veiligheidsregio Midden- en West Brabant vond weer een ambtsketen- en stoelwisseling plaats. Frits Klijs nam het voorzitterschap weer over. Niemand wilde iets zeggen over de begroting 2025 Regio Hart van Brabant. Of dat aan de tijdelijke voorzitter van de raad lag? Marnix Bakermans is er duidelijk over. “De heer Klijs is sneller dan ik. Hij moet vaker aanbevolen worden. Hij doet dat meer dan goed.”

En zo kabbelde de vergadering door, over de Wijziging Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant, over de Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant, over de Begroting Regionale Ambulancevoorziening 204 en de 2e wijziging GR Regionale Ambulancevoorziening.

Veel tijd kostte de behandeling ‘Vastellen Economische Visie’. “Voor de derde keer vanavond een visie vaststellen’”, begon Berry van Rosmalen. Hij vroeg zich af of het realiseren ervan wel mogelijk is met te weinig capaciteit en financiën. Coert van Os vond de visie een gedegen basis voor lokaal ondernemerschap en Cees Zwaal (VPD) vond het jammer dat het Dongens DNA/sausje is kwijtgeraakt. Hij vroeg hiervoor aandacht in de toekomst. Het ging vervolgens over participatie, bedrijfsbezoeken van de wethouder, toekomstvisie, vergroening, reclamebelasting, Leer Dongen Kennen en het bewaken van het Dongens DNA. Wethouder Ankie de Hoon zei in de tweede termijn dat er veel vernieuwends op stapel staat. Zij wil de bedrijven uitdagen tot verduurzaming. “De visie straalt ambitie uit. Wij gaan de vernieuwing zoeken in het centrum en op het bedrijventerrein.” Bas Evegaars heeft deze punten niet kunnen lezen in de Visie. “Fijn dat er een bevlogen wethouder staat”, besloot de voorzitter van de raad.

Raadsinformatiebrief 24-1 Plan doorontwikkeling gemeentelijke organisatie tot slot. Er is veel veranderd in de afgelopen weken, ook door de aandacht in de media. “Het is tijd om door te gaan, duidelijkheid te scheppen en vooruit te kijken.” En daar blijft het hier even bij, gezien de lengte van dit verhaal. Wel nog het volgende: er is een interim-gemeentesecretaris benoemd. Wilfred Goedmakers is op 27 mei gestart als interim gemeentesecretaris. Hij werkte eerder als interim gemeentesecretaris bij onder andere Oldenzaal, Winterswijk en Weststellingwerf.

Aan het eind van de vergadering kwam Iris Vermeulen (VPD) met een motie vreemd aan de orde van de dag. Marnix Bakermans probeerde nog even te voorkomen dat deze motie werd behandeld. Maar de griffie had deze motie goedgekeurd.

Iris richtte zich tot Marnix Bakermans, voor wie deze raadsvergadering de laatste was tijdens zijn waarnemerschap als burgemeester. “Dank je we, Marnix”, zo begon zij. Iris omschreef Marnix als betrokken, bevlogen, toegankelijk, vlot leidend en handelend voordat hij nagedacht had. “Jij schuwde moeilijke onderwerpen niet en maakte de raadsvergaderingen leuker om bij te wonen.”

Natuurlijk was het laatste woord voor Marnix Bakermans. Nadat hij een cadeau en bloemen en kussen had gekregen van Iris Vermeulen, hield hij een korte toespraak. “Ik ben nog niet weg. Ik dank iedereen voor de warme ontvangst. Dongen heeft laten zien waar het goed in is, van de Moskee tot aan de Roparun. Bij mij is het streepje bij ’s Gravenmoet doorgestreept, er staat wel een streepje bij Dongen-Vaart.” Marnix is blij dat hij enige tijd deel heeft uit kunnen maken van de Dongense gemeenschap en hij bedankte de medewerkers van de organisatie. “Wij hebben mooie debatten in de raadszaal gevoerd. Dank voor de samenwerking met de griffie. De pers ook bedankt, jullie waren elke keer volledig aanwezig en jullie verslagen waren kritisch maar waarheidsgetrouw.” Dank ook voor de bodes (‘die zijn nu waarschijnlijk kaas aan het snijden’).

“Het ga jullie goed.” Voor ieder raadslid was er een speciaal T-shirt met daarop de tekst ‘Houdoe en bedankt’.