Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar aanwezig in Nederland. Deze invasieve exoot maakt enorme nesten en heeft daarmee een zeer grote behoefte aan eiwitten voor haar broed. Deze eiwitten worden met name verkregen door bijen te vangen, maar ook andere insecten staan op het menu. Deze hoornaars vormen een grote bedreiging en nesten dienen zo snel mogelijk opgespoord te worden. Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Dongen is hier nu actief mee bezig.

De Europese hoornaar

De Europese hoornaar, ook bekend als de paardenwesp, komt in heel Europa voor. Deze soort lijkt op een gewone wesp met zijn gele achterlijf, maar is ongeveer twee keer zo groot. Het borststuk, de kop en de poten hebben een roodbruine kleur. De Europese hoornaar voedt zich voornamelijk met muggen en vliegen, waardoor hij zeer nuttig is. Alle wespen vangen immers beestjes waar wij last van hebben.

De Aziatische hoornaar

In tegenstelling tot zijn Europese verwant, voedt de Aziatische hoornaar zich hoofdzakelijk met bijen en andere bestuivende insecten. Deze hoornaar is bijna twee keer zo groot als een gewone wesp en te herkennen aan zijn gele poten, voornamelijk zwarte borst en zwart met donkergeel achterlijf. Deze invasieve soort vormt een grote bedreiging; hij vangt bijna alle vliegende insecten. In het begin van het seizoen wordt een primair nestje gebouwd en later in de zomer een secundair, extreem groot nest, vaak hoog in een boom. Dit nest kan honderdduizenden insecten per jaar consumeren, en de koningin produceert jaarlijks honderden nieuwe koninginnen.

Vooral bijen hebben het zwaar te verduren. Het verlies van deze insecten is een groot verlies voor onze biodiversiteit en bedreigt de bestuiving van bloemen en planten. Ook fruittelers lijden onder oogstverlies door deze vraatzuchtige roofdieren. In Frankrijk en België is dit al een groot probleem en in Zuid-Nederland rukt deze soort snel op. Ook in onze gemeente zijn afgelopen jaar nesten gesignaleerd, dus wees alert.

In tuin of schuur

Van maart tot juni zijn de overwinterde koninginnen actief met het bouwen van een primair nest. Acht van de tien keer vindt men zo’n nest in de tuin of schuur, vaak in vogelhuisjes, heggen, onder afdakjes of in schuurtjes. Wees voorzichtig bij het snoeien van heggen of opruimen van schuren. Als je een nest vindt, maak dan een scherpe foto en meld dit op waarneming.nl/go/vespa-velutina. Bij bevestiging dat het om een Aziatische hoornaar gaat, wordt contact met je opgenomen voor verwijdering van het nest, kosteloos.

Hulp hard nodig

In Dongen en Kaatsheuvel zijn zoekgroepen actief bezig met het opsporen van nesten. We hopen dat iedereen in zijn eigen omgeving alert is en melding maakt van zichtbare Aziatische hoornaars. Alleen samen kunnen we deze bedreiging aanpakken.

Marja van Hedel

Secretaris Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Dongen