Deze week een 3-tal foto’s van het afgelopen mentoraat.

Foto van de week (foto’s van Corry, Leo en Maja). Deze keer presenteren we een drietal foto’s van evenzo veel makers. Het betreft een presentatie van het werk vanuit het laatste clubmentoraat.

Wat is een mentoraat?

Een mentoraat is een persoonlijke begeleiding, een coaching-traject door een daarvoor opgeleide fotografiedocent (de Fotobondsmentor). De mentor stimuleert en motiveert de cursist om een hoger niveau te bereiken. Meestal zijn er vijf sessies over het jaar verspreid. Tijdens de eerste bijeenkomst maken mentor en cursist kennis en bepalen zij aan welk onderwerp of thema de cursist gaat werken en dit gedurende het hele mentoraat vasthoudt. Elke bijeenkomst wordt nieuw werk meegenomen, dat door de mentor van commentaar wordt voorzien. Op deze manier kan de cursist fotografisch verbeteren. Vaak wordt het mentoraat afgesloten met een eindpresentatie en/of een expositie. De mentor was deze keer Peter Willemse (peter@willemsefotografie.nl) Op de clubavond van 8 mei j.l. gaven Corry, Leo en Maja dus een presentatie over hun deelname aan het mentoraat. Later volgt nog een tweede sessie van enkele andere clubleden.

Corry:

Corry had als thema gekozen “meisjes van 16”. Het uitgangspunt voor dit mentoraat was het feit dat een van haar kleindochters inderdaad 16 jaar was geworden. Ze vroeg zich af hoe hun wereld eruit zou zien, waar loopt die jeugd tegenaan, wat houdt hen bezig, wat doen ze allemaal en wat ook NIET enz. Na een bezoek aan het fotomuseum in Rotterdam waar een expositie te zien was over dit thema, ging ze zelf thuis aan de slag. Uiteraard met toestemming van haar kleindochter en haar vriendinnen. Het was al uniek dat ze alle drie instemden met dit project. Chapeau dames, want je geeft je toch enigszins “bloot”. Maar wat leg je dan met je camera vast? Je bent immers een soort “indringer” in hun wereld. Zijn ze allemaal tevreden hoe ze er uitzien? Corry koos o.a. voor een sessie in haar eigen tuin, op weg naar school en……hun heiligdom: de eigen slaapkamer. Opvallende details waren de jeans, de sneakers en niet te vergeten de telefoon. Niet weg te denken in de wereld van “meisjes van 16”! Tijdens de laatste clubtentoonstelling in dorpshuis de Geubel waren enkele foto’s uit het mentoraat van haar te zien. Corry koos nu (op advies van het 3-tal) voor deze foto en we begrijpen heel goed waarom dit is.

Leo:

Leo had het onderwerp “Landschap” voor zijn mentoraat gekozen. Een niet al te moeilijke opgave zou je denken, maar dat ligt toch wel wat anders. Het thema is eigenlijk te uitgebreid, je kunt alle kanten op. Het zou voor Leo iets eenvoudiger zijn geweest als hij zich beperkt had tot... Ikzelf denk bij landschap meteen aan RUIMTE. De 1e sessie bevatte voornamelijk foto’s uit een bos en daar was juist geen ruimte te zien. Gaandeweg kwam Leo ook tot deze gedachte en verlegde hij het accent. Hij maakte foto’s van duinen en vennen, waarbij regelmatig iets op de voorgrond te zien was. Opvallend was het fijne licht dat in zijn foto’s te zien was. Een van de toppers uit zijn mentoraat laten we hier zien. Het commentaar van mentor Peter: ”Ik vind deze foto echt een topper, prachtig gebruik gemaakt van het licht. De grote boom net iets uit het midden en dan die strook duin, goed gedaan hoor.”

Maja:

Ik laat Maja nu zelf aan het woord: ”Ik heb de afgelopen maanden een mentoraat gevolgd bij Fotoclub Dongen. Bij de start van het mentoraat geef je zelf aan waar je met fotograferen mee bezig wil zijn. Ik ben natuurfotograaf en wilde wel in natuurfotografie blijven. Gekozen voor landschapsfotografie, maar dan ’anders’, liefst met mens of menselijk element. Geen idee wat dat ’anders’ dan moest zijn. Bezig geweest met fotograferen van discgolf in stadspark in Tilburg tot ’paadjes naar niks’ door heel Nederland heen. Dit was niet wat ik zocht. Gekeken naar landschapsfotografen en wat ik mooi vond en dat bleek Fine-Art fotografie te zijn. Dit is een kunstvorm binnen de fotografie waar je als fotograaf iets van jezelf in de foto legt.”

Een onderdeel van de Fine-Art is minimalisme. Zo kwam ik op minimalistisch landschap. Dit waren wel foto’s die meestal waren genomen in andere landen, aan de kust of strand of echt weids landschap. Ik wilde deze foto’s maken in Nederland, maar Nederland is VOL..... niks minimalistisch.

Er zijn diverse manieren om toch tot een minimalistisch landschap in Nederland te komen. Dit is o.a. bepaalde weersomstandigheden, zoals mist of sneeuw. Bepaalde fototechnieken, zoals lange sluitertijden, filters, high-key e.d. Of werken met o.a. Photoshop. De bedoeling is hiervan om niet de afbeelding te maken zoals je hem in het landschap fotografeert maar om jouw verbeelding te maken van die foto.

Onderstaande foto heb ik met een digitale techniek in Photoshop, Adamski-effect gemaakt. Uiteindelijk dus de foto gekozen waar ik naar op zoek was, zachte pasteltinten zonder al te veel afleiding in de foto (minimalistisch) maar wel met een duidelijk onderwerp (mens).

Het was een geslaagde clubavond en we hebben 3 mooie presentaties gezien. Ik wil Corry, Leo en Maja bedanken voor hun enthousiaste verhalen.

Tot volgende week.

Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl