VAR of geen VAR? Er is al veel over gezegd. Uiteindelijk wordt het spelletje er wel eerlijker van, maar de charme van het voetbalspel wordt er wel een beetje door verdrongen. De UEFA is in ieder geval druk met het toepassen van allerlei nieuwe technieken. Bij deze een overzicht van hoe technologie zal worden gebruikt tijdens EURO 2024.

Video Assistent Scheidsrechters (VAR)

VAR werd in 2019 geïntroduceerd in de UEFA Champions League na uitgebreide tests en training van scheidsrechters. Sindsdien is het gebruik ervan uitgebreid naar andere competities, waaronder alle nationale seniorenteam- en clubcompetities voor mannen, de UEFA Women's Champions League en de UEFA Women's EURO.

Hoe werkt de VAR tijdens UEFA EURO 2024?

Er zal een VAR zijn, samen met twee assistent-video-assistent-scheidsrechters (AVAR) en drie video-operators bij alle wedstrijden van het UEFA Europees Kampioenschap voetbal. Hiervoor zijn vier Video Operations Rooms (VOR) gebouwd in de Football Technologies HUB (FTECH HUB) in het International Broadcast Centre in Leipzig.

Het VAR-team zal voortdurend controleren op duidelijke en voor de hand liggende fouten met betrekking tot de volgende vier ‘wedstrijdveranderende’ situaties:

1) doelpunten

2) incidenten in het strafschopgebied

3) rode kaarten

4) persoonsverwisselingen
Het VAR-team zal alle ‘wedstrijdveranderende’ situaties controleren, maar zal alleen ingrijpen bij duidelijke en voor de hand liggende fouten. De scheidsrechter kan het spel onderbreken terwijl een beslissing wordt herzien. Als de VAR-beoordeling duidelijk bewijs levert van wat een ernstige fout lijkt te zijn in een ‘wedstrijdveranderende’ situatie, dan kan de VAR de scheidsrechter vragen om een beoordeling op het veld uit te voeren. De uiteindelijke beslissing kan alleen door de scheidsrechter worden genomen. De VAR is ook in staat om elke overtreding te beoordelen die zou kunnen hebben plaatsgevonden in de onmiddellijke aanloop naar het incident (de aanvallende fase van het spel). Voor 'feitelijke' beslissingen (bijv. buitenspel, overtredingen in of buiten het strafschopgebied) kan de VAR de scheidsrechter gewoon informeren over die feiten en is het on-field view scherm niet nodig, maar het is altijd de scheidsrechter die de uiteindelijke beslissing neemt. De informatie van het beoordelingsproces wordt binnen het stadion gecommuniceerd via de stadionschermen.

Aangesloten baltechnologie

Voor het eerst op het UEFA Europees Kampioenschap voetbal zal de officiële wedstrijdbal zijn uitgerust met Adidas Connected Ball Technology - die in realtime nauwkeurige balgegevens naar de wedstrijdofficials stuurt. Deze innovatie, die gegevens over de positie van spelers combineert met AI, draagt bij aan de semi-geautomatiseerde buitenspeltechnologie (SAOT) van de UEFA en is essentieel voor snellere beslissingen tijdens de wedstrijd. Connected Ball-technologie kan VAR-functionarissen ook helpen om elke individuele aanraking van de bal te identificeren, waardoor er minder tijd nodig is om handsbal- en penaltyincidenten op te lossen.

Semi-automatische buitenspeltechnologie

Het systeem SAOT stelt VAR-teams in staat om buitenspelsituaties snel en nauwkeuriger vast te stellen, dankzij tien gespecialiseerde camera's die in het stadion zijn geïnstalleerd en die 29 verschillende lichaamspunten per speler volgen. Het systeem wordt in 2022 geïntroduceerd in de UEFA Champions League en is geïntegreerd met de EURO Connected Ball om onmiddellijk het punt van balcontact te identificeren voor de geanalyseerde buitenspelsituaties.

Doellijntechnologie (GLT)

De UEFA heeft het Goal-Line Technology (GLT)-systeem geïnstalleerd in alle stadions die in gebruik zijn voor het toernooi. Het systeem, dat sinds 2016 wordt gebruikt in UEFA's elite club- en nationale teamcompetities, gebruikt zeven camera's per doel en gebruikt controlesoftware om de bal binnen het doelgebied te volgen. Met behulp van vision-processing technieken en software geeft de GLT binnen één seconde na de actie aan of er een doelpunt is gescoord door middel van een trilsignaal en een visueel signaal op het horloge van elke wedstrijdofficial.

De Voetbaltechnologie HUB

De FTECH HUB is het epicentrum van alle technologische operaties voor EURO 2024. Videowedstrijdfunctionarissen (VAR's en AVAR's) zullen aanwezig en operationeel zijn voor alle wedstrijden vanuit de vier VOR's in de FTECH HUB.

De HUB ontvangt en verzamelt alle gegevens die door de verschillende technologieën worden verzameld via optische camera's (Goal Line Technology en Electronic Performance Tracking System) of sensoren (Connected Ball). Alle gegevens worden live gecontroleerd op kwaliteit en gedistribueerd naar de verschillende applicaties (bijv. SAOT, Performance Analysis portal, enz.).

Bron: UEFA