Onze woonplaats is onlosmakelijk verbonden met de rivier de Donge, deze stroomt dwars door ons eigen Dongen. Vroeger sprong men niet zo goed om met dat water, allerlei afvalstoffen kwamen erin terecht. Looistoffen deden het water geen goed, alle leven was er dan ook uit verdwenen. Het water kleurde zwart en de lucht die het verspreidde was niet te harden. Zelfs huiden hingen gewoon aan de kant in het water, Dongen is er groot door geworden, door de leerindustrie. Gelukkig is er wat dat betreft veel veranderd, de Donge is nu een natuurparel voor Dongen en omgeving. Het stroomdal vormt een ecologische verbinding en dat begint al in België. De Leij stroomt bij Riel dwars over de Regte Heide, daar is het dal prachtig, vele vogels komen er voor, maar ook orchideeën.

Ook de nieuwbouwwijk de Reeshof wordt opgesierd door de Donge, op vele plekken zijn natuurprojecten ontstaan. Oeverzwaluwwand, ijsvogelwand en moerasachtig landschap, dat begraasd wordt met Schotse Hooglanders. Richting Dongen wordt er hard gewerkt aan het project de nieuwe Rekken. Natuurontwikkeling staat hierbij voorop, men probeert de oude situatie weer terug te krijgen. Een landschap met meer bloeiende planten, geschikt voor onder andere weidevogels. In Dongen stroomt de rivier over het industrieterrein, met weinig belevingswaarde, erg jammer natuurlijk. Verderop staan de woningen haast tegen de oevers aan, wandelen langs de Donge is haast niet mogelijk. Bij de Lage Ham kun je het water al wat beter zien, de vele bruggetjes maken dit mogelijk. Pas bij de Watertoren krijgt hij een wat natuurlijker uiterlijk.

Bij de Wilhelminalaan komt de Onkelsloot uit in de Donge, je ziet het aan de kleur van de waterstromen. De oevers van de Donge krijgen nu een natuurlijk uiterlijk, rietkragen dragen daaraan bij. Als je er wandelt hoor je de diverse water en rietvogels, zoals de karekiet, de cetti’s zanger, de ijsvogels en rietgors. Op het water zitten diverse watervogels, de meerkoet, waterhoen, fuut, wilde eend enz. Van het natuurlijk uiterlijk profiteren ook tal van insecten, vlinders, bijen, zweefvliegen, libellen en weidebeekjuffers. Het is er voor de natuurliefhebber een waar feest. Het waterschap beheert de dijken en past daar een zogenaamd gefaseerd maaibeheer toe. Dit geldt ook voor het riet, werd vroeger alles in een keer gemaaid, nu doen ze dat in gedeeltes. Het komt de plantenwereld ten goede, langzamerhand komen er meer soorten voor, zoals speenkruid, pinksterbloem, smeerwortel en gele lis.

Voor Dongen is men in gesprek, om ook daar de Donge beleefbaarder te maken, al loopt men daar tegen allerlei obstakels aan, met name woningbouw. Maar wat zou het prachtig zijn als er een eenvoudig wandelpad langs de oevers kwam, met een strook natuuroever. Voor de natuur zou het een grote plus opleveren, maar ook voor ons als bewoners. Natuurlijk zit niet iedereen op uitbreiding van natuur te wachten, dat zie je ook bij natuurstroken in de wijken. Men staat zover van de natuur, dat een iets verwilderde woonomgeving door sommigen niet geaccepteerd wordt. Toch zijn dergelijke stroken een grote winst voor deze natuur, het trekt vlinders en andere insecten aan en als die er zitten, dan komen de vogels als vanzelf. Mensen zijn al dat leven niet meer gewend, alles moet in een keurslijf passen, gladgeschoren gazons, zonder onkruid, want zo pleegt men wilde bloemen te noemen.

Met een natuurlijker onderhoud, kan de gifspuit aan de kant, goed voor mens en milieu. Ook in de tuinen voor en achter de woning zou men veel kunnen bereiken. Want nog veel teveel stoffen worden er gebruikt, om het gras groen te houden, het pad mosvrij en het water algenvrij. Overal zijn die kwalijke stoffen nog steeds te koop en vliegen over de toonbank, zo gauw het tuinseizoen begint. Juist het tuinonderhoud zorgt voor minder insecten en daarmee ook voor minder vogels. Allerlei soorten nemen enorm af, als burger kunt u een steentje bijdragen, door te stoppen met chemische bestrijding. Beplanting van een tuin kan ook met inheemse bloemen, ze komen in allerlei kleuren voor, vaak beter bestand tegen ons weer. Laat vogels daarvan profiteren en geniet van hun zang in uw tuin. Een nestkastje completeert het geheel, wat is er mooier dan het zien verzorgen van de ouders van hun nest. Een merel die pieren uit de grond trekt voor hun jongen, een lijster die slakken te lijf gaat.

Met de egel gaat het ook niet al te best, die moet het hebben van een groene omgeving. Hoeveel voortuintjes zien er nog groen, om over achtertuinen nog niet eens te spreken. Een paas wijken vormen een plek waar de egel wel voor komt. Vooral de nieuwste wijken, waar men meer openbaar groen heeft en waar men ruimte maakt voor natuur. Daar zie je in de avond de egel rond scharrelen op de ruigere grasperken, tussen het weelderig groen. Sommige dieren moeten we gewoon hun gang laten gaan, ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Een egel eet allerlei kleine diertjes, als slakken en wormen. Plekken waar de egel zich kan handhaven zijn prima in orde. Een enkele keer hoor je, wanneer je een strook struiken passeert het geluid van het beestje, geknor en gesnuif.

Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en Geniet.