Als je deze zomer echt wilt ontstressen, is een fietsvakantie een fantastisch idee! Of je nu een korte trip of een langere vakantie plant, fietsen biedt talloze voordelen.

Door Ruth Wilmans


Wij Nederlanders kennen het allemaal wel: fietsend een dagje uit. Maar hoe bereid je je voor als je wat langer wilt gaan en van plek naar plek wilt fietsen? Nederland en de ons omringende landen liggen vol mooie fietspaden. Welke fiets is geschikt en wat neem je mee? Waar slaap je? Het hangt helemaal af van het aantal vrije dagen maar ook van hoe simpel of comfortabel je wilt slapen en hoe flexibel je wilt zijn tijdens je tocht.

Fiets

Je hebt heus niet de duurste fiets nodig om een leuke vakantie te hebben. Wel belangrijk is dat hij je goed past. Je framemaat mag niet te groot zijn zodat je met je voeten bij de grond kunt. Ik kan niet goed tegen leunen op het stuur, dus ik zit liever rechtop op mijn fiets. En ik rij op een e-bike. Een heerlijke fiets waarmee ik overal naartoe kan gaan, waarbij ik er ook zeker van ben dat ik ga aankomen. Ook als het hard waait. Ik heb een extra set voordragers laten monteren omdat ik wil kamperen en dus meer bagage moet meenemen. Je fiets moet wel stijf en stevig genoeg zijn om niet te gaan slingeren als er vier tassen aan hangen. Laat jouw fietsenhandel je bij aanschaf van een nieuwe fiets goed informeren, over welke fiets bij je past. En als je op je oude vertrouwde rijwiel gaat, plan dan tijdig een onderhoudsbeurt in bij je fietsenmaker, die ervoor zorgt dat de fiets tiptop in orde is, met goeie antilekbanden en prima remmen. Vergeet ook niet je fietshelm!

Bagage

Het uitgangspunt is: Je neemt zo weinig mogelijk mee, maar wel de meest essentiële dingen. Wat je nodig hebt voor twee weken is in principe gelijk aan twee maanden. Overdag draag je een fietsbroek met zeemleer aan en kleren in laagjes. Met een fleece en een windstopper kom je een heel eind. De rest van je bagage hangt aan je fiets en je hanteert een simpel systeem om alles te vinden. Ik gebruik een fietstas voor elk van de volgende items.

* Links achter: De kleerkast: je kleren voor als je aan komt en waar je in slaapt en je toiletgerief.

* Rechts achter: De slaapkamer: klein tentje, slaapzak, matje en kussentje, heel misschien een klein stoeltje.

* Rechts voor: De keuken: brander, pannetje, snijplank, bord, bestekzak met mes, vork, lepel, aansteker. Theedoek, wat voorraad en de boodschappen.

* Links voor: Materialen: je regenjas en -broek, fietsreparatie, kaarten, oplaadsnoertjes en powerbank, slippers, campingstekker, een extra fietsslot en wc papier.

Waterdicht

Ga je twee weken kamperen, dan heb je deze vier tassen nodig en misschien nog een handig voortasje aan het stuur. Dat is voor je portemonnee, je telefoon, powerbank en zonnebrandcrème. Het weer is altijd onbestendig, dus zorg voor waterdichte tassen, die goed vastzitten aan het frame. Ik neem voor de regen wel een regenjas mee maar geen broek. In plaats daarvan gebruik ik rainlegs die mijn bovenbenen bedekken en snel en gemakkelijk uit te rollen zijn. Op internet vind je veel sites met uitgebreidere paklijsten zoals bijvoorbeeld bij: www.vakantiefietser.nl

Overnachten

Kamperen is heerlijk. Het geeft je veel vrijheid. Als er onderweg iets gebeurt, of je hebt gewoon zin om ergens langer te blijven, dan hoef je niet vast te zitten aan reserveringen. Ik bel meestal de avond van tevoren of ik op de volgende camping terecht kan. Ik heb het nog niet meegemaakt dat ze je wegsturen. Er is toch overal wel een klein plekje voor een mini-tentje! Als je niet wilt kamperen, kan je goedkoop overnachten bij een van de vele leuke ’Vrienden op de Fiets’, of in een B&B of hotelletje. In dat geval heb je hoogstens twee fietstassen nodig. Als je meer comfort wilt, dan zal je vooraf ook meer moeten plannen en organiseren.

Routes

Nederland en de landen om ons heen liggen vol prachtige fietsroutes. Je kunt prima offline en in Nederland blijven, koop dan een set kaarten ‘basiskaart LF-fietsroutes’ bij Nederland Fietsland. Die heb ik jarenlang gebruikt. Vorig jaar wilde ik wat nieuws en fietste ik door de Belgische Kempen naar de Ardennen, waar op de oude treintracés befietsbare fietspaden zijn aangelegd. Kaarten van deze ‘Ravelroutes’ zoals de beroemde Vennbahn van Aken naar Troisvierges zijn gratis te bestellen bij www.ravel.wallonie.be. Je kunt ook heel goedkoop fietsroutes op je telefoon downloaden in apps zoals TopoGPS. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een goede stevige telefoonbevestiging op je stuur. Ook voor die bevestiging kan je bij de fietsenwinkel terecht. …Als ik dit zo opschrijf dan heb ik er weer helemaal zin in. Wie weet komen we elkaar wel tegen!