Ondanks de sluimerende regen was het druk op de Begraafplaats in ’s Gravenmoer. Zacht klonk de muziek van een zangeres die zichzelf begeleidde op gitaar. Paraplu’s werden tevoorschijn gehaald. Wie zin had, kreeg een kopje thee of koffie. Aanwezigen praatten zachtjes met elkaar. De sfeer was bijzonder, rustig en sfeervol. Op deze dag werd het monument onthuld voor het stilgeboren kind. Het initiatief voor een monument in ’s Gravenmoer kwam van de gemeente Dongen en Ans en Bert Faro uit ’s Gravenmoer.

Gezwegen

”Onze zoon Jasper is op 4 juni 2000 stil geboren. Zijn grafje is hier,” zegt een vader. ”Het is mooi dat er nu een monument komt. Veel mensen hebben het zelf meegemaakt, maar vroeger werd erover gezwegen.” In de periode na het verlies van zijn zoon Jasper, dachten mensen vaak: ’Ze lachen weer, ze hebben kinderen; het zal wel over zijn.’ ”Het gaat nooit over,” zegt deze vader. ”Vooral de periode ervoor en de dag zelf blijven het ergste.”

Conny Mahieu

Het monument is gemaakt door kunstenares Conny Mahieu. Zij vertelt dat zij zelf blij is met het monument zoals het er nu staat. ”Het heeft een lange aanloopperiode gehad. Er was inbreng van de ouders van stilgeboren kinderen. Zij hebben aangegeven wat voor hen belangrijk is. Het is niet zo van: ’als je kind stilgeboren wordt, dan is het weg.’” Conny Mahieu kreeg de opdracht van de gemeente Dongen. ”Het idee komt voort uit het beeldje dat al in Dongen op de begraafplaats staat.”

Hoop

Het heeft iets speciaals als de kleine stoet, waaronder burgemeester Hans Slagboom, wethouder Kees de Jong en Donald Meulenbeek van de gemeente, naar de plaats loopt waar het monument een plaats heeft gekregen onder een grote beuk. Het woord is aan de burgemeester. ”Het moment dat je te horen krijgt dat je zwanger bent, is euforisch... Allerlei gevoelens gaan erdoorheen en op dat moment ben je instant een moeder, een vader... Toekomstplannen worden gemaakt en je kijkt reikhalzend uit naar het moment dat je jullie kleine wondertje in je armen mag houden. Hoe ga je dan om met het bericht dat je kindje niet meer leeft... Leven en dood, geboorte en sterven. Er is geen gebeurtenis waar deze twee ingrijpende momenten zo dicht bij elkaar liggen als bij dit moment... een stilgeboren kindje, een sterrenkind... Dit monument is er voor alle kinderen die hier fysiek niet meer zijn maar voor altijd in ons hart zitten. Ik spreek graag de wens uit dat we elkaar hier blijven ontmoeten. Door verdriet te delen en het bespreekbaar te maken, vinden we de ander. Het zorgt niet alleen voor begrip maar maakt ons ook sterker. Het geeft ons hoop!”

Plek van verbinding

Ouders van ’sterrenkinderen’ komen vervolgens aan het woord. ”Vijftien jaar geleden werd onze dochter Femke geboren. Wij hebben haar nog een paar dagen bij ons gehad. Zij heeft hier een eigen gedenkplek. Voor ouders en nabestaanden die geen plek hebben voor hun kinderen is dit monument een erkenning, een plek van verbinding.” De ouders van Jasper vertellen over hun zoon Jasper die na 37,5 weken zwangerschap levenloos ter wereld kwam. ”In plaats van geboortekaartjes moesten we rouwkaartjes sturen...” De vader van Bart zegt: ”Ik weet uit de eerste hand hoe intens het verlies van een kind is. Het doet pijn. Er is een leegte die nooit gevuld kan worden...”

Prachtige plaats

Bert Faro spreekt namens de Stichting Vrijwilligers Begraafplaats ’s Gravenmoer. ”Ik dank iedereen voor deze prachtige plaats in het midden van drie begraafplaatsen... Ook in mijn familie zijn kinderen stil geboren... Mijn moeder heeft twee zoontjes verloren, maar er werd nooit over gesproken... Mijn moeder zei nooit dat zij zeven kinderen had gekregen...” Bert Faro noemt het monument ’een plaats voor dierbare kinderen in uw harten’.

Dankbaar

Voordat het monument onthuld wordt, geeft Conny Mahieu aanwijzingen over hoe de onthulling moet gebeuren. Daarna onthult burgemeester Hans Slagboom, samen met wethouder Kees de Jong en de ouders, het prachtige monument. Als het monument onthuld is, leggen de aanwezigen bloemen rondom het monument: gerbera’s en witte rozen. De handen op het monument reiken naar de hemel, alsof zij de sterrenkinderen omhelzen. Een omhelzing is er letterlijk voor Conny Mahieu: zij krijgt een knuffel van de ouders. Het laatste woord is voor de kunstenares: ”Ik ben blij dat het monument hier staat en ik ben blij met de reacties erop. Het gevoel klopt. Er waren veel elementen in de weg ernaartoe. Donald was de lijm. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen.”

Petra Lepolder

Aan het eind van de bijeenkomst kwam ook Petra Lepolder (ex-wethouder) even kijken naar het monument. Zij heeft, toen zij nog wethouder was, samen met Donald Meulenbeek, het initiatief genomen voor de plaatsing van het monument.