Aan het begin van de raadsvergadering was het 28,5 graden voorin de raadzaal. De raadsleden waren vooraf gewaarschuwd dat het warm was, zij kregen zelfs kledingadvies. Dat was te zien, zelfs Perry Wens had zijn colbertje thuisgelaten, Marieke Schouten had een vrolijk jurkje aangetrokken en Hans Slagboom, voorzitter van de raad, had zijn ambtsketen gewoon over zijn overhemd gehangen. Alleen Stijn Sips had gewoon zijn colbertje aan en hij hield dat, ondanks de temperatuur, ook de hele vergadering aan. Voor de vertegenwoordigers van de pers was de warmte in de raadszaal prettig: eindelijk kwam er eens geen koude lucht uit de roostertjes! Genoeg over kleding en hitte, het gaat om de politiek. O ja, nog even: vanwege de temperatuur is er elk uur een korte pauze. En gelukkig waren er twee artsen aanwezig in de zaal, mocht er iets gebeuren.

Na de opening had burgemeester Hans Slagboom een persoonlijke mededeling: hij heeft een huis gevonden in Dongen en komt binnenkort met zijn gezin in Dongen wonen.

Bij de vaststelling van de agenda werd punt, het spreekrecht, verplaatst naar volgende week. Na de behandeling van het raadsvoorstel 24-52 Kadernota 2025, wordt de vergadering geschorst tot 4 juli 2024, 19:00 uur. Daarna konden de algemene beschouwingen beginnen. In de eerste ronde was er geen ruimte voor interruptie en had elke partij tien minuten spreektijd.

Hoe vat je een vergadering van bijna vier uur samen in een leesbaar verhaal? Na anderhalf uur worstelen met het maken van een samenvatting die recht doet aan de verhalen van alle partijen is de conclusie: niet. Daarom deze keer een kort ’uit het ei’ met een aantal steekwoorden die bij alle partijen in het verhaal voorkwamen, of die voorkwamen in interrupties. En sommige dingen die speciaal opvielen in het verhaal van bepaalde partijen.

Zoals ’me, myself and I’ dat Stijn Sips (CDA) het eerst gebruikte over een steeds solistischer samenleving, terwijl Frans den Broeder (Dongense VVD) juist vond dat er vorig jaar in Dongen meer over ’wij’ dan over ’me, myself and I’ is gesproken.

(Bijna) alle partijen vroegen aandacht voor onder meer de volgende onderwerpen (of zij reageerden hierop in de tweede termijn die zij kregen): woningbouw (flexwoningen), ouderen, veiligheid voor jongeren, veiligheid op straat, aanleg N629, veiligheid Vierbundersweg, financieel misbruik ouderen, buurgezinnen, Stronk, Eagle Shelter, de financiële gezondheid van de gemeente, de ravijnjaren, hittestress, ongediertebestrijding, onderwijshuisvesting (waarbij de VVD de opmerking maakte dat het niet zo kan zijn dat de kinderen in west de ’pechgeneratie van Dongen’ worden). D66 noemde de frisse start van de nieuwe burgemeester en gemeentesecretaris. In het verhaal van DongenPlus+ viel op dat Jan Kennekens slecht uit zijn woorden kwam, vergissingen maakte in de namen van straten en tijdens zijn betoog zo snel sprak dat hij struikelde over zijn eigen woorden. Hij kreeg het niet voor elkaar om zijn verhaal binnen de gestelde tien minuten te houden. Verder ging het over De Vennen en de gebiedsvisie, de omgevingsdienst, de laadpalen (waarvan de tarieven hoger zijn dan elders).

Gelukkig waren er ook wat leuke dingen tijdens deze raadsvergadering, zoals de melding dat Gitta Glerum (D66) is bevallen van een zoon (gefeliciteerd Gitta) en de pauzes die werden gehouden vanwege de temperatuur, zodat er even tijd was om wat te drinken en even over wat anders te praten dan politiek. Bij de tweede termijn zou de voorzitter van de raad bijna vergeten het woord te geven aan Jan Kennekens van DongenPlus+ en dat zou niet goed zijn voor de partij en de democratie, vond de voorzitter. Door het grote aantal interrupties van Stijn Sips tijdens het betoog van Marieke Schouten begon dat veel te lijken op het voeren van een debat tussen de twee fractievoorzitters, in plaats van interrumperen. Wel leuk om naar te luisteren.

Na de tweede schorsing of drinkpauze, was er een deur opengezet in de raadszaal. Het werd daardoor een stuk koeler en aangenamer. De voorzitter van de raad kwam even terug op het VNG-congres dat hij pas bezocht had (met de rest van het college) en memoreerde dat Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) tijdens dat congres had aangegeven dat het altijd wel fijn is om een pauze van vijf minuten te houden als je vijfenvijftig minuten aan het werk bent geweest. De voorzitter van de raad vond het te overwegen om zulke pauzes structureel in te voeren tijdens de raadsvergaderingen. Schijnbaar was er tijdens dat VNG congres ook gesproken over ’opdrukrondjes’. Tenminste, wethouder René Jansen sprak daarover om zo’n ’opdrukrondje’ te houden tijdens het college-overleg op dinsdag. ”U daagt mij uit, wethouder”, reageerde voorzitter van de raad Hans Slagboom ad rem.

Zo ging de vergadering door: dezelfde onderwerpen bleven aan de orde komen. Wethouder Ankie de Hoon kon, volgens de voorzitter van de raad ongetwijfeld antwoord geven op de paar vragen die aan haar gesteld waren en dat was ook zo. Zij deed dat op de haar eigen, rustige, weloverwogen manier. Wethouder Kees de Jong beantwoordde de aan hem gestelde vragen zoals hij altijd vragen beantwoordt: kort en bondig, geen discussie mogelijk. Wethouder Denise Kunst was deze keer ook kort in het beantwoorden van de aan haar gestelde antwoorden. De antwoorden van wethouder René Jansen zijn meestal het lastigst te volgen, omdat hij van het ene punt doorgaat naar het andere punt. Hij begint zijn antwoord met één onderwerp, gaat dan over naar een ander onderwerp en eindigt ergens tussenin.

Het was goed dat deze vergadering tussen half elf en elf uur geschorst werd, om op 4 juli weer door te gaan, om 19:00 uur. Dat wordt dan ook de laatste vergadering voor het zomerreces.

Tot slot nog even dit: zaterdagmiddag stond de fractie van D66 op het Looiersplein. Zij stelden aan mensen de vraag of zij wisten wie voor hun wijk de wijkwethouder was. Die vraag stelden zij ook aan de schrijver van dit verhaal, die tot haar schande moest bekennen dat zij het niet wist. Voor het centrum (en een aantal andere wijken) is dat blijkbaar René Jansen. De fractie van D66 was teleurgesteld dat ik het antwoord niet wist. Ik was (en ben) ook teleurgesteld in mijzelf. Het niet kunnen beantwoorden van deze vraag geeft wel aan dat er nog een mooie taak ligt voor de wijkwethouders! Dat kunnen zij mooi oppakken ná het reces!