Deze keer laten wij jullie een 3-tal ’gelijke’ foto’s zien.

Vandaag presenteren we jullie een bijzonder drieluik: drie foto’s van eenzelfde locatie in het dorp Oosterend op Texel. Maar… toch zijn er grote verschillen te zien. Maar eerst iets over dit pittoreske dorpje op een van onze Waddeneilanden: Oosterend, het juweel van Texel. Oosterend is een dorp in de gemeente Texel en ligt in de provincie Noord-Holland. Het ligt aan de oostkant van het eiland vlak bij het wad. Duizend jaar geleden leefden de bewoners op het hogere deel van Texel. Oosterend ligt op een stuwwal, een overblijfsel uit de laatste ijstijd. In het dorp woonden voornamelijk boeren en vissers. In de buurt van de IJzeren Kaap was vroeger de haven van Oosterend, deze was in gebruik voor de oester- en wiervisserij. Texelse oesters waren beroemd. Door de achteruitgang van de oesterkweek werd de haven overbodig, de haven verzandde en in de 19e eeuw verhuisde de scheepvaart naar Oudeschild. Opmerkelijk is dat in Oosterend meer vissers wonen dan in het havendorp Oudeschild. Een groot deel van Oosterend heeft een beschermd dorpsgezicht, in het oude centrum staan oude boerderijen en historische huizen. De kleinere huizen met houten voorschotten werden bewoond door de kinderrijke gezinnen van boerenknechten, vissers, winkeliers en ambachtslui. Tijdens een wandeling door het dorp zie je leitjes op de huizen die de historie van het huis en zijn bewoners vertellen.

Door verschillende interpretaties van het geloof kwam een kerkscheuring in de gereformeerde kerk en een tweedeling in het dorp. Iedere gelovige koos zijn eigen kerk, ooit stonden er zeven kerken in Oosterend. Daar zijn er nog drie van over. Door de vele kerken en kerkgenootschappen werd Oosterend ook wel ”Jeruzalem van het Noorden” genoemd. De Maartenskerk, dominant in het centrum, is in de Middeleeuwen gebouwd en is daarmee een van de oudste kerken in Nederland. De toren uit de 15e eeuw is eigendom van de burgerlijke gemeente Texel. Oosterend groeide rondom de kern, wat het pittoreske straatpatroon verklaart.

Maar nu terug naar de foto’s. De eerste foto is een opname van het hofje zoals die in werkelijkheid is. Een mooi bloemrijk tafereeltje wat idyllisch aandoet. Je zou er zo willen gaan wonen. Blijkbaar zijn in dit dorp al deze kleine steegjes en hofjes zo aangekleed. Wim heeft terecht deze foto geschoten, maar eenmaal thuis heeft hij via Photoshop (een fotobewerkingsprogramma) er een “eigen draai” aan gegeven. Hij wilde er namelijk iets aan toevoegen, een bepaalde sfeer creëren die hij in de originele foto miste. De eerste keer heeft hij de foto omgezet in zwart-wit en de tweede keer een totaal ander kleurenpalet toegepast. Bij de zwart-witfoto mis je inderdaad de kleurenpracht, maar de foto heeft toch wel iets spannends meegekregen. Let vooral ook op de lichtval op de muur en… het heeft geregend! Op de tweede gemanipuleerde foto zien we een heel sterk kleurenspel. Een totaal andere sfeer heeft de maker gecreëerd, alsof de foto in de avond na een fikse regenbui (?) gemaakt is.

Ik ben blij dat Wim mij de drie foto’s toegestuurd heeft, want dan kunnen we goed zien welke mogelijkheden er allemaal zijn om foto’s krachtiger te maken, om bepaalde dingen toe te voegen, om totaal andere sferen te laten ontstaan. Is het nog een werkelijkheid of is het illusie? Bedankt Wim voor jouw inzending.

Tot volgende week.

Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl