Natuurtuin Kandoel organiseert weer haar jaarlijkse open dag en wel op zaterdag 13 juli van 10:00 uur tot 15:00 uur. Leden van Natuurvereniging Ken en Geniet staan klaar om u gastvrij te ontvangen. De tuin vindt u aan de Nieuwe Baan van Breda, een zandpad waar de Doelstraat over gaat in de Groenstraat in Dongen, precies op de grens met buurgemeente Oosterhout. Sinds 1996 beheert de natuurvereniging het 12000 vierkante meter grote gebied. Alles wordt er aan gedaan om een natuurlijke tuin te onderhouden, in de eerste plaats voor de natuur, maar ook voor de mens om er van de natuur te genieten. Ook imkervereniging Ambrosius, die een bijenstand heeft in de tuin zal voor u klaar staan, om eventuele vragen te beantwoorden. Dus wilt u uw kennis uitbreiden, of gewoon even genieten, kom dan gerust eens langs.

Route

Er zal een looproute aangegeven staan, waarbij u alle elementen van de tuin te zien zult krijgen. U komt binnen bij de boomgaard, bestaande uit hoogstamfruitbomen met allemaal oude rassen. De ondergroei wordt gevormd door allerlei grassen vermengd met inheemse bloemen. De opzet van de tuin is zo dat alle aanplant bestaat uit zoveel mogelijk inheemse planten, een enkele uitheemse daargelaten. De tuin wordt omsloten door houtwallen en hagen. U gaat door een meidoornhaag en komt dan terecht bij diverse bloemenvelden, rechts ligt een nieuw heideterrein. Dit gebied is dit jaar nog uitgebreid; de veelal nog jonge heideplanten moeten nog uitgroeien tot grote pollen, met daartussen brem en gaspeldoorn. Achter de heide staat de bijenstand van Ken en Geniet, een natuurlijk bouwsel, zoals die vroeger op vele plekken stonden. In de stand staan drie korven te wachten op hun natuurlijke bewoners.

Lokaal

De tuinwerkgroep van Natuurvereniging Ken en Geniet heeft een klein lokaal. Daar komt men op maandagochtend samen, om werkafspraken te maken en te pauzeren na gedane arbeid. U kunt tijdens de open dag daar ook allerlei informatie krijgen betreffende de natuurvereniging. Ook staan hier allerlei natuurboeken, die gratis mee te nemen zijn, boeken geschonken door familie van overleden leden. Het lokaal dient ook als timmerlokaal, waar jaarlijks vele nestkasten in elkaar worden gezet. De opbrengst uit de verkoop van deze kasten komt over het algemeen ten goede aan het onderhoud van de tuin. Aanplant en zaaien kosten immers altijd geld en subsidie krijgen we niet als Natuurvereniging, dus moeten we roeien met de riemen die we hebben.

Vogelkijkhut

Achter het lokaal staat een openbare vogelkijkhut, vanuit deze hut kijkt u uit op een klein natuurgebiedje, compleet met waterpartij. Er strijken altijd diverse vogels neer, die u door de kijkluiken gemakkelijk kunt fotograferen. Naast vogels zitten er ook wel eekhoorns, soms wat muizen en met heel veel geluk eens een wezel. Want de natuurtuin is erop gericht een schuilplek te zijn voor vogels, insecten en dieren. Zo is alles erop gericht een plek te bieden voor al wat leeft rondom ons in de natuur. Naast de vogelkijkhut ontstaat langzamerhand een moerasbosje, er ontstaan open plekken en door afgraving natte plekken. Daar komen weer heel andere planten tot ontwikkeling dan in de rest van de tuin.

Bloemenvelden

Alle velden worden doorsneden met paden en je vindt er allerlei verschillende planten: margrieten, slangenkruid, grasklokjes, kamille, look-zonder-look, toorts, koningskaars, enzovoort. Tegen de randen zie je ook menig brandnetel staan, erg voornaam voor met name vlinders, die er hun eitjes op afzetten. De rupsen eten vervolgens de bladeren van de brandnetel, dus laten we deze belangrijke plant hier en daar gewoon staan. Verder zult u meerdere soorten distels aantreffen, voedselvoorzieners voor menig insect en, staan ze in het zaad, dan zijn daar de vogels blij mee. Klaprozen groeien overal, afhankelijk van de grond die bewerkt wordt en natuurlijk het weer. Hetzelfde geldt voor de korenbloemen; het ene jaar staan ze er volop en het andere jaar zie je ze haast niet. Dat maakt natuur tuinieren ook zo spannend, want je bent afhankelijk van de natuurgoden.

Muizenruiters

Muizenruiters zo noemen we de hooioppers in de tuin. Het gemaaide materiaal wordt hierin opgestapeld, met ertussen wat snoeihout. De ruiters zijn in trek bij insecten; deze maken er hun nest in, zoals hommels en wespen. Overigens weten de vogels dat ook en halen hier hun kostje vandaan, er zijn zelfs vogels die er graag in nestelen. Onder de oppers zitten weer andere dieren, muizen, maar ook konijnen en egels. Waarom helpen jullie muizen? Simpel, muizen vormen het hoofdvoedsel van onder andere uilen, torenvalken en andere roofvogels, en ook die zijn welkom in de natuurtuin.

Takkenwallen

De tuin wordt hier en daar doorsneden door takkenwallen, een natuurlijke afscheiding. Deze zijn ontstaan door het snoeiwerk, dat toch jaarlijks plaatsvindt. Hagen en houtwallen hebben onderhoud nodig, dus snoeien is een bittere noodzaak; anders worden hagen bomen. Het afvalhout wordt verzameld en in de takkenrillen verwerkt. Zodoende verlaat niets de tuin en wordt alles op een natuurlijke manier hergebruikt. Wilgenstaken kunt u zo omvormen tot nieuwe bomen, simpelweg door ze in de grond te steken; binnen de korste keren lopen ze uit. De takkenwallen of rillen, het is maar hoe je ze wilt noemen, hebben voor vogels en dieren nut als schuilgelegenheid. Vogels maken er hun nest en dieren hun hol; wezels en de bunzing maken er dankbaar gebruik van. De laatsten zorgen ervoor dat de konijnenstand in de tuin binnen de perken blijft; dat is nu eenmaal natuur, eten en gegeten worden.

13 juli

Noteer deze datum alvast in uw agenda en kom genieten en leer de natuur kennen in Natuurtuin Kandoel.

Christ Natuurman, Natuurvereniging Ken en Geniet