Voordat de raadsvergadering begon, moesten de raadsleden, met de nieuwe burgemeester, op de foto. Gelukkig was het mooi weer, zodat iedereen een zonnig gezicht op kon zetten en de fotograaf een mooi plaatje kon maken. Na de fotosessie zocht iedereen weer een plaatsje in de raadzaal en de vergadering van 27 juni kon, na de schorsing van ongeveer één week, weer beginnen. Bij de vaststelling van de agenda werd het raadsvoorstel ‘Bestuursrapportage 2024-1 gewijzigd van besluitvormend naar bespreekstuk. Gelukkig was de temperatuur deze week een stuk lager dan vorige week tijdens de raadsvergadering, hoewel de deur op een gegeven moment toch weer open werd gezet.

Wit papier

Er was deze avond één inspreker, die zorgen had over de aankoop van het pand Hoofdstraat 24 in ’s Gravenmoer. Er kwamen allerlei onderwerpen aan bod, zowel bij de inspreker als later bij het antwoord van wethouder Kees de Jong. Zo ziet de inspreker de gemeente en de Dorpsraad als één geheel en vond zij dat ’s Gravenmoer beter af is zonder Dorpsraad (inclusief de voorzitter van die raad). Het ging over de historische woningen in de Hoofdstraat, waarbij geen flexwoningen passen. De beschermde diersoorten kwamen langs, en dat waren er best veel, zoals een torenvalk, een kerkuil en een bosuil. Maar bovenal waren er zorgen om de plannen van de gemeente. De Hoofdstraat zou een kat in de zak zijn en de gemeente een kat in het nauw. Volgens de wethouder zijn de plannen helemaal nog niet zo concreet, omdat er alleen maar ‘een stuk wit papier ligt’.

De hamerstukken vlogen ter afhandeling door de raadzaal. Alleen Marieke Schouten wilde een stemverklaring afleggen, omdat zij het niet eens was met de zienswijze bij het punt ‘Jaarrekening en conceptbegroting Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.

‘Ja’

Bij de behandeling van het punt ‘Aankoop Hoofdstraat’ was Jacques van der Aa (CDA) blij verrast met het initiatief voor woningbouw in ’s Gravenmoer. Ook hij had het over ‘het witte papier’ van wethouder Kees de Jong. En het lege vel (of het witte papier) kwam ook naar voren in de reactie van Cees Zwaal (VPD). Frans den Broeder (VVD) wilde vooral rust in de omgeving en sprak ook over het blanco vel. Jan Kennekens (DongenPlus+) deelde de zorgen van de bewoners, maar vond het belangrijk om te bouwen. Berry van Rosmalen (D66) vond dat er rekening gehouden moet worden met de cultuurhistorische waarde van de Hoofdstraat. Er waren complimenten voor de gemaakte ‘strategische keuze’. Wethouder Kees de Jong begon alle antwoorden die hij gaf met ‘ja’ (een reeks van vier keer ja). Hij stelde vanuit een wit papier het gesprek aan te gaan.

Bij het punt ‘Bestuursrapportage 2024-1 diende D66 een motie in, omdat de verordening huisvesting onderwijs niet meer klopt en de raad verantwoordelijk is voor de onderwijshuisvesting. In verband met het vele aantal moties dat er deze avond ingebracht werd, stelde de voorzitter van de raad voor om alleen het dictum (de slotsom) van de moties voor te lezen. Marieke Schouten had dat stiekem al gedaan.

Hittestress

Stijn Sips (CDA) vond dat er al uitgebreid stilgestaan was bij het punt ‘Krediet licht- en geluidsinstallatie De Cammeleur. Jorik Bosters (VPD) vind het tijd om knopen door te hakken, omdat er al genoeg over was gezegd. Jan Kennekens (DongenPlus+) werd door de voorzitter van de raad bijna bij de VPD ondergebracht. DongenPlus+ wilde wel akkoord gaan met het licht, niet met het geluid. Zorgen waren er bij bijna alle fracties over het probleem dat Donckhuys zou hebben met het betalen van de hogere kosten. Wethouder René Jansen stelde dat een en ander niet goed vast was gelegd (over het licht en geluid). En, als Donckhuys niet akkoord gaat met de hogere kosten, wordt deze kwestie weer voorgelegd aan de raad. Joeri de Jong (D66) ging in discussie met de wethouder, die uiteindelijk stelde dat nu de formele route werd bewandeld, zoals hij had gehoord. De voorzitter van de raad had nog last van de hitte, zo bleek bij de vermelding van de partij waar Joeri bij hoorde. Die hoorde even bij het CDA. Waarschijnlijk hittestress bij de voorzitter van de raad.

De weg kwijt

Het Dorpsteam Basis gemeente Dongen zorgde voor het indienen van een motie met de titel ‘Laagdrempelige toegankelijkheid gemeentelijke toegang’. Een motie waar nog aan gesleuteld kon worden deze avond. Even wat luchtigheid in de raad toen Jacques van der Aa (CDA) al naar het spreekgestoelte liep, toen het de beurt was aan Marieke Schouten (D66). Die reageerde ad rem met de opmerking dat D66 graag de fractie uitbreidt! En de beantwoording van de vragen die wethouder Denise Kunst beantwoordde, begonnen ook weer met ‘ja’. Het woord ‘ja’ bleef zo een rol spelen deze avond, want ook Marieke Schouten begon haar antwoorden met ‘ja’. Er kwam uiteindelijk een schorsing van tien minuten bij dit punt. De tekst van het dictum werd aangepast. Na de schorsing las Marieke Schouten het dictum rustig voor, terwijl de voorzitter van de raad nog wat papieren aan het zoeken was. Hij raakte even de weg kwijt…. De motie werd uiteindelijk bij acclamatie aangenomen.

Fluisteren

Stijn Sips (CDA) fluisterde vanaf zijn plaats aan de raadstafel, voordat hij naar het spreekgestoelte liep om te reageren op het voorstel ‘jaarrekening 2023’. Geen idee wat dat nu precies was, want het was (misschien helaas) niet te verstaan achter de perstafel. De partijen waren het er over eens dat zij kritisch moeten blijven, kort op de bal moeten spelen in verband met de ravijnjaren en waren blij dat het huishoudboekje op orde was. Wethouder René Jansen complimenteerde de organisatie voor het robuuste proces, met goede resultaten voor een richting naar een beter financieel Dongen.

Dan is het punt ‘Voortzetting Kadernota 2024’ aan de beurt. De voorzitter van de raad legde de gang van zaken uit: eerst de moties per partij achter het spreekgestoelte, dan de reactie van de partijen zittend achter de raadstafel, interruptie staand en een reactie van het college na alle moties. Het leek een beetje ingewikkeld maar achteraf was het logisch en liep het goed.

Broekriem

Er was (soms) nagedacht over de titels van de moties: ’woonlasten controleren’ (M24-05), ‘betaalbare woonkansen’ (M24-06), ‘Dongense visie laadstructuur’ (M24-07), schone lucht akkoord’ (M24-08a-in verband met wijziging), ‘maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen (MVOI)’ (M24-09), ‘Handvest Overheid-Burger’ (M24-10), ‘steviger inzet op het verminderen van alcoholgebruik bij minderjarige jongeren’ (M24-11), ‘Ook GR-en halen de broekriem aan’ (M24-12), ‘Voorlichting zwerfafval’ (M24-14), ‘Laat afval niet zwerven’ (M24-15), ‘Afval als kunst’ (M24-16), ‘inzet participatiedeskundige’ (M24-17), ‘zo spoedig mogelijke herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Dongen’ (M24-18).

Nummer

Na een schorsing van twintig minuten, die een half uur werden, kwamen de moties in stemming. Tijdens de schorsing waren er gesprekken met de verschillende fracties onderling. Dit resulteerde in aanpassing van de moties (soms alleen het dictum) en aanpassing van het aantal partijen dat een motie indiende. De voorzitter van de raad vroeg de fractiewoordvoerders om het nummer van de motie te noemen, als die motie genoemd werd. Hij werd meteen op zijn vingers getikt, toen hij zelf vergat om het nummer van een motie te noemen!

De stemming over de moties op een rijtje: M24-05: aangenomen; M24-06: aangenomen; M24-07: verworpen; M24-08a: aangenomen; M24-09: aangenomen; M24-10: aangenomen; M24-11: aangenomen; M24-12: niet in stemming gebracht; M24-14: aangenomen; M24-15: verworpen; M24-16: aangenomen; M24-17: niet in stemming gebracht en M24-18: aangenomen. Hiermee werd het raadsvoorstel over de Kadernota unaniem aangenomen.

Fijne zomer!

Na behandeling van de lijst ingekomen stukken werd de laatste raadsvergadering van deze cyclus afgesloten. De voorzitter van de raad dankte iedereen voor de inzet en nodigde de aanwezigen uit voor een drankje. Het was nog lang gezellig na de raadsvergadering, maar zo rond 23.30 werd het licht gedoofd (het werd een stukje minder licht); Een signaaltje van de bodes dat het tijd was om naar huis te gaan. Zo kwam er, na elf raadsvergaderingen, een einde aan een raadscyclus, die begon op 18 januari 2024 en eindigde op 4 juli 2024. Op 5 september staat de eerste raad na het reces weer gepland. Een fijne zomer!