De regendruppels... ze bleven maar vallen tijdens de Open Imkerijdag afgelopen zaterdag. Maar de sfeer was er niet minder om. In de bijenstal konden de vele bezoekers droog genieten van de bijeninfo.

De route door de Natuurtuin was aangepast. Deze keer ging hij dwars door de bijenstal heen. Daar stonden een tiental imkers klaar om mensen informatie te geven over het leven van de honingbij. Kinderen vroegen bijvoorbeeld ’Hoe maken de bijen honing?’. En die was... hoe maken ze die? Op een bijenraat de koningin zoeken vonden ze een leuke opdracht. Imker Leon gaf een demonstratie ‘kaarsen maken’. Hij kreeg veel bekijks. Na afloop kreeg iedereen een echte waskaars mee. Ook had Leon voor iedereen een klein potje vers geslingerde honing. Imker Anton had grote potten vers geslingerde honing te koop. Deze werden gretig afgenomen.

Honing van de imker is een lekker en gezond product wat geheel door de bijen gemaakt wordt. Er zitten antibacteriële proteïnes in, die zorgen voor een goed afweersysteem. Verder zorgt honing ook voor huidherstel en wondgenezing. Maar je moet deze honing niet verwarmen boven de 40 graden, want dan gaan de gezonde enzymen verloren. Zelf smeer ik de honing op een bruine boterham. Strooi er ook nog wat kaneelpoeder over en het is extra gezond. Kaneel en honing hebben beide een ontstekingsremmende werking en versterken het immuunsysteem. Ik zou zeggen: geniet er van!

Marja van Hedel

Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Dongen