Elke maandagavond komt een aantal mensen bij elkaar in het Trefpunt bij de GGZ. En op dinsdagochtend bij De Cammeleur. Het doel: Nederlands praten. De deelnemers komen uit de meest verschillende landen en hebben één ding gemeen: zij willen de Nederlandse taal leren. Onder het motto ‘Spreek Nederlands met me’ begeleiden vrijwilligers van de Dongense vrijwilligersorganisatie Taal Centraal deze groep mensen.

door Lia van Gool

Voorstelrondje

Deze maandagavond zijn Angela, Ara, Gabriela, Monica, Gabriel, Adrian en Katerina naar het Trefpunt gekomen. Vrijwilligers Silvia en Irmgard begeleiden de groep vandaag. Omdat de verslaggever aanwezig is, wordt gestart met een kort voorstelrondje.

Officieel Nederlands

Angela (50 jaar) is vier maanden in Dongen. Zij wil in Dongen blijven. Zij is getrouwd en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. De Gambiaanse Ara (26) begint de week dat de krant verschijnt een opleiding. Zij heeft de dag na de ‘Spreek Nederlands’-avond een soort examen, ‘KNM’ (Kennis van de Nederlandse Maatschappij). Dat is het vijfde en laatste deel van de inburgering. “Het gaat of het gaat mis”, reageert zij nuchter op vragen die hierover gesteld worden. Gabriela komt uit Bolivia. Zij is getrouwd met een Nederlandse man en woont hier nu drieënhalf jaar. Gabriela is geslaagd voor haar inburgering en is bijna Nederlands. “Nederland is mijn tweede land. Ik wacht nu op een uitnodiging van de gemeente, dan ben ik officieel Nederlands. Ik ben er blij om.” Monica en Gabriel komen uit Roemenië. Zij hebben geen kinderen, wel drie katten. De derde kat is hun laatste aanwinst. Trots laat Monica een foto zien van de nieuwe kat. Monica leert Nederlands aan het ROC en doet een cursus thuis. Zij vindt het best moeilijk, vertelt zij. Samen met haar man is zij tien jaar in Nederland en woont vijfenhalf jaar in Dongen.

Wachtlijst

Pascale is van Taal Centraal. Zij zit ongeveer 2,5 jaar bij deze organisatie. “Wij hebben een wachtlijst voor mensen die één op één begeleiding wensen en wij zijn dringend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die taalvragers een uurtje per week willen begeleiden. Als je liefde hebt voor de Nederlandse taal, inlevingsvermogen en geduld, meld je aan voor dit dankbare werk. Hopelijk lezen mensen dit artikel en voelen zij zich geroepen”. Adrian (42) komt uit Roemenië. Hij is getrouwd en heeft een zoon van zes jaar. Hij woont sinds 2022 in Dongen. Katerina (60) komt uit Oekraïne en is hier samen met haar man. Zij wil de Nederlandse taal leren om vervolgens te gaan werken met kinderen. De vierenvijftigjarige Silvia is in Dongen geboren en getogen. Zij begeleidt de deelnemers van de praatgroep nu ongeveer twee jaar. “Het is leuk, de mensen zijn leuk en wij leren veel van elkaar. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.” Irmgard is ongeveer één jaar bezig met deze groep. Zij begeleidt ook een vrouw uit Somalië, één op één. “Het is bijzonder, soms aftasten en ontdekken van elkaar. De verhalen zijn leuk. Ik doe dit met plezier.”

Taalgericht

Na deze voorstelronde beginnen de gesprekken, die echt overal over gaan. “Soms praten we gewoon of doen een spelletje”, zegt Silvia. “Het is altijd taalgericht op een leuke manier. Het is geen schooltje.:” Silvia en Irmgard bereiden soms een thema voor en op andere avonden ontstaan de gesprekken spontaan. “Het is maar net hoe het loopt.” Naast Silvia en Irmgard zijn Alexander en Els vrijwilliger bij ‘Spreek Nederlands met me’ op maandagavond.

Inburgering is moeilijk

Vandaag variëren de onderwerpen. Ara vertelt dat er hoge eisen worden gesteld om te komen tot Nederlands op B1-niveau. “Als je tot het niveau van B1 bent gekomen, durf je echt Nederlands te praten”, vindt zij. Pascale gaat hier op in. “Inburgering is echt moeilijk. Ik heb eens geprobeerd om de vragen te beantwoorden voor Kennis van de Nederlandse Maatschappij. Ik moest soms echt nadenken over de antwoorden! En ook de schrijfopdracht op niveau B1 is moeilijk!” Monica vraagt hoe zij haar Roemeense diploma over kan zetten naar een diploma op Nederlands niveau, Dat blijkt best ingewikkeld. Gelukkig geeft Pascale een aantal tips.

Mogelijkheden

Gabriela is blij met de vele mogelijkheden die er in Nederland zijn om de taal te leren. Zij komt niet alleen naar deze groep, maar is ook regelmatig bij Europlus te vinden en bij een adviesgroep in Rijen. “Wij bekijken daar brieven van de overheid en kijken hoe die brieven eenvoudiger geschreven kunnen worden, zodat iedereen ze begrijpt.” Gabriela was architect in Bolivia. In Dongen werkte zij enige tijd bij De Cammeleur (een blik van herkenning, want daar kwamen wij elkaar al eens tegen!-lvg). Nu heeft zij een baan gevonden bij Scapino. De aanwezigen klappen voor haar. Gabriela wordt goed opgenomen onder de Nederlandse collega’s. Zij moet op haar werk Nederlands spreken en boekt vooruitgang. Iedereen is het erover eens: Nederlands leer je door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen met ‘native speakers’ (oorspronkelijk Nederlandstaligen).

Zwemmen

Katerina verbaast zich ergens anders over. Zij vroeg zich af of wij Nederlanders wel kunnen zwemmen. Het antwoord heeft zij zelf al gevonden: “Nee, jullie kunnen niet zwemmen, want jullie staan altijd alleen maar met je voeten in de zee”, zegt zij. Silvia moet er hartelijk om lachen. “Ik heb wel een uur in de zee gezwommen”, vertelt Katerina. “Dat heb ik Nederlanders nog niet zien doen.” Ara vult aan: “In Gambia zijn er veel mooie stranden. De zee is daar erg wild.”

Bijeenkomst taalcoaches en taalvragers

Tot slot worden er afspraken gemaakt om lekkere hapjes te maken voor de jaarlijkse bijeenkomst op 31 augustus aanstaande. “Maak maar iets lekkers uit het land waar je vandaan komt. Alles is goed.” Het initiatief, georganiseerd door Taal Centraal, is bedoeld om de taalvragers samen met de taalcoaches een gezellige middag te bezorgen. De deelnemers beginnen bij Europlus en lopen naar de Natuurtuin Kandoel, waar de gidsen van Ken en Geniet natúúrlijk in het Nederlands! een rondleiding zullen verzorgen. Het gezamenlijk eten van elkaars lekkernijen gebeurt vervolgens bij terugkomst in EuroPlus.

‘Spreek Nederlands met me” praatgroepen

Dan is het uur alweer voorbij. Iedereen wenst elkaar een fijne avond en gaat z’n eigen weg. Tot volgende week maandagavond 19.30 uur bij het Trefpunt óf dinsdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur in de Inspiratiekamer, eerste verdieping bij De Cammeleur. Voor meer informatie: 06-28403173 (via Whatsapp)