Huisdieren

Toen onze dochter bijna 6 jaar was, ging haar grote wens in vervulling. Ons gezin werd uitgebreid met twee schattige poesjes. Thuis hadden wij vroeger ook veel huisdieren: katten, honden, vissen, vogels, muizen, cavia’s, konijnen… Niet allemaal tegelijk, trouwens. Ik wist dus wel een beetje wat me te wachten stond. En dat was maar goed ook.

Door Ingrid Bothe

Als je een dier in huis haalt, is het heel verstandig om maatregelen te nemen met het oog op hygiëne en de veiligheid van jezelf, je spullen en je huisdier. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de inrichting van je huis. Er zijn tegenwoordig heel veel huisdierproducten op de markt die niet alleen functioneel, maar ook mooi zijn. Je kunt het zo luxe maken als je wilt. En gelukkig is er ook in deze sector steeds meer aandacht voor duurzaamheid.

Meubels

Haren op stoelen en banken zijn misschien wel de grootste bron van irritatie in huishoudens met honden en/of katten. Datzelfde geldt voor vlekken en halen. Kies voor sterke bekleding die gemakkelijk schoon te maken is en niet snel vocht opneemt, zoals (micro)leer of velvet. Voor katten kun je een krabpaal, -mat of -strip kopen waarop ze zich kunnen uitleven. Zorg dat je huisdier voldoende ruimte heeft om te bewegen. Bied ook speeltjes aan. Dan verveelt je huisdier zich niet en hoeft het zich niet op je inrichting uit te leven.

Vloerbedekking

Met huisdieren is het fijn als je vloerbedekking goed tegen slijtage kan en makkelijk te reinigen is. Laminaat is daarvoor bijvoorbeeld heel geschikt. Overweeg je de aanschaf van een vloerkleed? Kies dan voor duurzaam en sterk materiaal. Denk ook eens aan een buitenvloerkleed; dat is nóg makkelijker schoon te maken. Leg onder een vloerkleed wel een antislipmat, zodat het niet makkelijk weg kan glijden. Scherpe randen of losse franjes kun je beter vermijden. In hoogpolige vloerkleden kan je huisdier makkelijker vast komen te zitten met zijn nageltjes. Kies dus beter voor laagpolig; daarin kan vuil zich ook minder makkelijk verzamelen.

Rust

Zorg voor een eigen plek voor je huisdier. Dat geeft niet alleen een gevoel van veiligheid, maar is ook beter voor je meubels. Of je nu kiest voor een mand, een kussen, een poefje, een kattenpaal of een trendy tipi-tent… Ze zijn er in vele materialen, stijlen en kleuren. Er zit altijd wel iets bij dat past bij jouw interieur. Onze eigen poezen hadden trouwens een uitgesproken voorkeur voor een eenvoudige kartonnen doos. De manden en kattenpaal hebben we uiteindelijk maar weggeven. Die namen alleen maar ruimte in.

Heeft je kat of hond toch een voorkeur voor een bepaalde stoel of bank? Leg daar dan een lap stof of een kussen op in een kleur en print die passen bij jouw stijl.

Afblijven…

Ik had vroeger een konijn met een voorliefde voor kokindjes en elektriciteitsdraden. Zeker als je een knaagdier als huisdier hebt, geldt: zorg dat kabels goed weggewerkt zijn. Ook (jonge) honden en katten kunnen in het zicht liggende kabels en snoeren trouwens als interessant speelgoed beschouwen. Dat geldt ook voor loshangende gordijnkoorden. Houd verder giftige stoffen en planten en afval buiten het bereik van je huisdier. Denk in 3D: Deksels en Deuren Dicht.

Techniek

In de sector voor huisdierproducten speelt innovatie een grote rol. Zelfs als je niet thuis bent, kun je tegenwoordig met beveiligingscamera’s in de gaten houden of alles daar goed gaat. Met GPS-trackers volg je de bewegingen van je huisdier, binnen én buiten. Voerautomaten kunnen zorgen voor voldoende vers water en voer, ook wanneer je wat langere tijd afwezig bent. Er komt steeds meer interactief elektronisch speelgoed op de markt. En voor het ouderwetse kattenluikje is er al jaren een microchip-gestuurde opvolger waarmee je ongewenste bezoekers buiten houdt.

Geen enkele gadget of maatregel heeft echter écht zin als je niet het allerbelangrijkste in gedachten houdt: verzorging en training van, en aandacht en liefde voor je huisdier. Dat blijft de beste manier om ervoor te zorgen dat je plezier hebt, en blijft houden, van en mét je huisdier.