Deze keer gaan de eerste regels niet over de raadsvergadering, de raadsleden hebben meer gedaan deze week (natuurlijk)., Een aantal was aanwezig tijdens de bijeenkomst over de langdurige opvang voor asielzoekers. Na afloop was het erg gezellig, vooral bij de aanwezige fractieleden van het CDA. Waar de gesprekken precies over gingen? Dat blijft even geheim. Maar de sfeer was prima en het bleef nog lang onrustig in De Cammeleur.
Dat de raadzaal ook ergens anders voor gebruikt kan worden, is bekend. Op deze donderdag was er een bijzondere activiteit in de zaal: een muziekbingo. Er werd volop gezongen (soms heel hard, soms wat ingetogener) en er werd zelfs gedanst op de plek waar normaal gesproken de mensen zitten die naar de raadsvergaderingen komen luisteren. Misschien een idee om zo’n muziekbingo eens op de agenda te zetten? Dan wordt de sfeer tijdens een vergadering ineens heel anders. En mensen kunnen thuis ook gewoon meezingen.
Terug naar de realiteit, de raadsvergadering van donderdag 18 september. Als eerste werd een punt van de agenda gehaald: het raadsvoorstel 24-68, krediet uitbreiding woonwagenlocatie Kalmoestuin. Dit dossier wordt opnieuw bekeken en wethouder Kees de Jong gaf toe dat hij hier zorgvuldiger mee om moet gaan.
Bij het punt ‘behandeling schriftelijke vragen’, over de Oekraïense vluchtelingen, vroegen zowel Stijn Sips van het CDA als Marieke Schouten van D66 dit punt door te schuiven. Later meer over de opvang Oekraïens vluchtelingen.
Het vragenhalfuur ging voortvarend van start, tenminste dat was de bedoeling van voorzitter van de raad Hans Slagboom. Hij stelde in eerste instantie voor om alle vragen die één partij had, ook in een keer af te handelen. Dat plan ging niet door: de vragen werden toch één voor één en partij voor partij gesteld. Om daarna het rondje weer van voor af aan te beginnen. Misschien gaf dit eerste punt de teneur aan tijdens deze raadsvergadering: niets liep eigenlijk zoals het hoorde.
Er werden vragen gesteld over de N629, over de toename van diefstallen van elektrische fietsen, over stikstofberekeningen in verband met de aanleg van de N629, over geluid en licht voor de Stichting Donckhuys en de vragenstellers kregen op elke vraag een al dan niet afdoend antwoord. Opvallend was dat Coert van Os de draad kwijtraakte, toen hij zijn tekst niet meer kon lezen vanaf zijn tablet. Maar de techniek bleek voor niets te staan en hij las de tekst gewoon door vanaf de tablet van zijn buurman. Het vragenhalfuurtje was trouwens precies klaar in de daarvoor vastgestelde tijd: een half uur.
Daarna was het tijd voor degenen die gebruik wilden maken van het spreekrecht. Deze keer waren er twee insprekers over hetzelfde onderwerp, de opvang van Oekraïners in Dongen-Vaart. Deborah van der Meere en Leon Bronckers hielden, bij monde van Deborah, een hartverscheurend betoog over de Oekraïners die zij al lange tijd opvangen. Aan die opvang moet een einde komen, heeft de gemeente besloten. “De kinderen spreken Nederlands met een Dongens accent”, was onder meer te horen. Ook de Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart hield een betoog over hetzelfde onderwerp. “Deborah en Leon hebben hun huis geopend. Het was even wennen, maar de kinderen gaan naar school, de ouders hebben werk, de hond wordt uitgelaten. Er is sprake van succesvolle integratie.”
Aan het eind van het spreekrecht, reageerde Marieke Schouten (D66) : zij stelde voor vijftien minuten te schorsen. Na de schorsing sprak zij: “De hele raad weet het al. Wij staan voor een moeilijk dilemma. Wij willen op een ander moment hierover verder praten en stellen voor om een extra raadsvergadering hierover te houden.” In een ordevoorstel stelde de voorzitter van de raad (na een overlegje met de griffier) voor om donderdag een extra raadsvergadering te plannen. Even was het doodstil in de raadzaal. Daarna werd overgegaan tot de orde van de dag.
Hamerstukken 6, 7, 8 en 9 waren inderdaad hamerstukken. Ook het raadsvoorstel ‘vaststellen bestemmingsplan Vaartweg 14 riep weinig bezwaren op. Het voorstel werd unaniem aangenomen.
Degene die gedacht had dat de vergadering daarna in een sneltreintempo zou verlopen , kwam bedrogen uit. Er volgde discussies over ingekomen stukken en raadsinformatiebrieven. Jan Kennekens (DongenPlus+) raakte zo van slag dat hij zijn antwoord zittend wilde geven, terwijl hij al stond om naar het spreekgestoelte te gaan. Even verwarring. Wethouder Kees de Jong sprak bij de beantwoording van een vraag over ‘zaken die verscholen zitten in systemen’. Het antwoord was niet echt duidelijk en ook voor Marieke Schouten werd het ingewikkeld. De voorzitter van de raad bleek even van slag na het betoog van Marieke Schouten. Misschien gaf hij daarom het woord aan meneer Schouten van het CDA, terwijl dat Verkooijen moest zijn. Het excuus was dat het een lange dag was geweest voor de voorzitter.
Zo bleef het een beetje voortkabbelen en de verslaggever raakte de draad kwijt bij de discussie over BSA en De Salamander. Op een gegeven moment gaf Joeri de Jong (D66) aan dat hij snapte wat de wethouder vertelde, maar dat hij wilde weten hoe de raad erin gekend was. De wethouder (René Jansen) gaf aan dat hij het over BSA wilde hebben en er op terugkwam. Volgens Joeri klopte er iets niet, de wethouder vond dat er goed gehandeld was en Stijn Sips (CDA) had zich niet aangemeld om te spreken, dus hij hield zijn mond. Na enige aarzeling en wat heen-en-weer gepraat tussen de wethouder en D66, vond Joeri de Jong dat hij, ondanks zijn aarzeling, deze keer kon leven met het antwoord van de wethouder. Coert van Os bleef klungelen met de techniek deze avond, want hij raakte weer zijn verhaal kwijt. ‘Papier is gemakkelijker’, was zijn conclusie toen hij het had over het programma jeugd en politiek.
Bij het punt ‘schriftelijke vragen’ werden twee van de drie vragen doorgeschoven naar de volgende raad. Alleen de vraag over tweedelijnsbebouwing werd besproken. Ook dat bleek niet helemaal duidelijk. Het stuk moet tegen het licht gehouden worden en aangepast worden, vond wethouder Kees de Jong uiteindelijk na vragen van Stijn Sips. “Ja, we kijken wat er mogelijk is”, besloot de wethouder.
Toen waren echt alle agendapunten behandeld (eerder dacht de voorzitter van de raad dat de vergadering al voorbij was, maar het agendapunt ‘schriftelijke vragen moest nog behandeld worden). De voorzitter sloot de vergadering, met de vraag of de fractievoorzitters nog even in de raadzaal wilden blijven met betrekking tot de extra vergadering donderdag 26 september. Tijd voor een drankje!