Voor de kinderen van de Anspachschool was het vorige week woensdag een speciale dag. Hun nieuwe school, in gebruik sinds het begin van dit schooljaar, werd officieel geopend. Wethouder Denise Kunst zette de deur open en het nieuwe logo van de school werd op een bijzondere manier bekend gemaakt.
door Lia van Gool
Rustige sfeer
De kinderen komen langzamerhand binnen in de school. Het is een bijzonder gebouw met een open structuur binnen: geen aparte leslokalen, maar een soort ‘hoeken’ waar les wordt gegeven. Tussen deze hoeken alleen een wandje. Eén ruimte per sectie is wel een lokaal dat afgesloten kan worden. Buiten de plekken waar les wordt gegeven, is er voor de kinderen plaats genoeg om even in alle rust opdrachten te maken. De school ademt een heerlijke rustige sfeer uit. Het is, in één woord, prachtig!
Bloemen
“Er is de laatste tijd veel geklust en gebouwd”, zegt clusterdirecteur Mirjam Buster, die sinds 1 januari dit jaar directeur van de Anspachschool is. “Vandaag wordt het nieuwe logo onthuld. De jongste en de oudste leerling doen dit samen. De kinderen die nu in groep vijf zitten, hebben vorig jaar hun versie van het Anspachlied gemaakt. Dat laten zij vandaag nog een keer horen. Na de opening is het de hele ochtend feest voor de kinderen.” Twee kinderen lopen met een bos bloemen. Zij zijn op zoek naar juffrouw Nicole die jarig is vandaag. Een extra feestje voor deze jarige juf!
Klusjesman
Klusjesman Piet Jansen (“Hij is hier al honderd jaar”, lacht een collega) heeft straks de taak om, in plaats van een lintje door te knippen, een lat door te zagen om de school officieel te openen. “Ik doe hier al heel lang klusjes, binnen en buiten”, zegt de klusjesman. “Een van de kinderen zei laatst dat ik niet meer zo hard moet werken op mijn leeftijd, maar ik vind het nog steeds leuk.”
Looierij
Als de kinderen zich verzamelen op het schoolplein, is het even lawaaierig. Dan staat uiteindelijk, in redelijke stilte, een groep kinderen (van groep 3 en groep 8 klaar met groene en zwarte velletjes papier. Als zij die straks boven hun hoofd houden, is het nieuwe logo van bovenaf goed te zien. Mirjam Buster neemt het woord en heet iedereen welkom op deze bijzondere dag. “Er is iets veranderd binnen”, zegt zij. “Op veel plaatsen is het nieuwe logo al te zien. Dat is speciaal gemaakt door de mama’s Jip en Martine. Nu zit het logo nog achter dit zwarte doek.” Het logo heeft de vorm van de looierijen die vroeger overal in Dongen stonden. “Ook het schoolgebouw is gebouwd in de vorm van een looierij”, gaat Mirjam verder. En die vorm is inderdaad goed zichtbaar.
Logo
Aan Owen en Julia de taak om het logo te onthullen. Samen met juffrouw Chantal lopen zij naar voren om het doek los te maken. Mirjam Buster krijgt een figuurzaagje om de lat door te zagen, om de school officieel te openen. Dat lukt natuurlijk niet. Gelukkig heeft klusjesman Piet een grotere zaag en hem lukt het om de lat door te zagen. Op een andere plaats op het schoolplein wordt de nieuwe vlag gehesen en er is gouden confetti. Vervolgens mogen de kinderen hun eigen Anspachlied zingen. “Het is een hele leuke school. Iedereen staat voor je klaar”, is te horen in het lied.
Voordeur
Wethouder Denise Kunst heeft geen lang verhaal deze keer. Zij opent de voordeur alsof het de eerste keer is en de Anspachschool is officieel geopend. Voor de kinderen begint dan het feest. Gedisciplineerd lopen zij naar binnen: tijd om, onder meer, cake te versieren, mee te doen aan de bingo en later te genieten van popcorn (verzorgd door de schoonmaakploeg van de school).
Grote bomen
Tijdens een rondleiding, van de pas geopende voordeur tot aan de buitenruimte boven de school (die gebruikt kan worden om één klas les te geven), vertelt Mirjam Buster trots over ‘haar’ school. Prachtig is het om, vanaf het dak, te zien hoe de school in feite is ingebouwd in het groen. “De grote bomen die hier vroeger al stonden hebben de bouw overleefd. En als je de andere kant uitkijkt, lijkt het bijna alsof de school in een bos staat.” En de kinderen? Die hebben geen tijd om rond te kijken. Zij zijn druk bezig met het vieren van hun openingsfeestje. En zo hoort het natuurlijk!