Wat zou ik dat graag doen, jullie allemaal meenemen naar het schitterende Zwitserland, helaas, dat zit er toch net niet in. Toch wil ik jullie een kans geven, om mee te genieten van dit mooie land. In 2023 was het ons reisdoel, we bezochten Kandersteg en omgeving. Onze manier van vakantie houden, is er eentje van speuren en genieten van de natuur. We verblijven op een afgelegen plek, de laatste boerderij op een berg bij Reichenbach. Bijzonder, dat als je er aankomt al gelijk een groep gemzen te zien is. Dus het uitpakken kan wachten, de camera gaat meteen al aan.

Film

Jaarlijks maak ikzelf een avondvullende film, uiteraard voor mezelf, maar daarnaast ook, om u mee te laten genieten. Al zo’n 40 jaar gaat dat al zo, vroeger presenteerde ik avonden met dia’s, nu zijn het films.

Natuurlijk in de eerste plaats voor de leden van Natuurvereniging Ken en Geniet, maar ook niet-leden zijn van harte welkom. De film over Kandersteg en omgeving wordt gepresenteerd op het grote doek in zaal 7 van de Cammeleur, op 13 november, aanvang 20:00 uur. De toegang is gratis, wil je toch wat doneren, dan staat er zoals altijd een bus, waarin u een kleine bijdrage kwijt kunt. Dus komt het zien en geniet mee en leer de natuur beter kennen.

20 wandelingen

Ja u ziet het goed, we maakten in deze omgeving maar liefst 20 wandelingen en dat levert dan ook veel mooie beelden op. Diverse bergen en dalen werden bezocht, we noemen er een paar. De Suldgrabe, de Wildwasserweg bij Kiental in 3 etappes, dal wandeling langs de Kander, 4 keer in het Gasteredal, de Oeschinensee, de berg Sunnbüel, het Nieder Simmental bij Erlenbach, het dal van de Entschlige bij Adelboden, het Diemtigtal, de Sillerenbühl, de Engstligenalp, de Stockhorn enz.

Speurtocht

Voor ons is het altijd een speurtocht naar bijzondere dingen, planten en insecten zijn favoriet. We wandelen dan ook altijd met de camera in de aanslag. Zo speuren we naar bijzondere planten, soms zijn dat orchideeën, maar vaak ook andere bloeiende planten. Natuurlijk hebben we een wensenlijstje, zo staat daar altijd het vrouwenschoentje op, een orchidee, van grote schoonheid, maar dat moet u maar komen bekijken. Met getrainde ogen ontdekken we steevast ook de kleinste soorten, als witte muggenorchis, wit bosvogeltje en narcisanemoon.

Vlinders

Wie ons beter kent, weet dat we ook een voorliefde hebben voor de vliegende juwelen, de vlinders. Die gaat u tijdens de voorstelling dan ook regelmatig zien. Koninginnenpages, allerlei parelmoervlinders, glasvleugelpijlstaart, bont dikkopje, bruine vuurvlinder, adonisblauwtje, purpermotje, dwergblauwtjes enz. Ja de bergen daar is volop leven, de natuur heeft daar nog volop ruimte en dat zie je dan aan de bloemenweelde. Soms zie je zomaar een grote groep blauwtjes bijeen zitten, die snoepen van de mineralen op vochtige plekken.

Water

Bergen dat betekent ook ater, heel veel water, op de toppen nog in de vorm van gletsjers. Maar haast overal stromen er bergbeken naar beneden, vaak met schitterende watervallen. Een enkele keer zie je dan wat bijzonders, het water spuit zomaar uit een berghelling tevoorschijn. Dan is het water terecht gekomen in diepe spleten en heeft zich een onderaardse beek gevormd. Langs bergbeken is het heerlijk wandelen, met het ruisen van het water op de achtergrond. Beken voeren allerlei materiaal aan, materiaal dat geschikt is voor planten, zeker als er kalk in de grond zit. Je vind op deze plekken dan ook talloze orchideeën, in allerlei maten en kleuren.

Landschappen

Buiten al dat moois wat eerder genoemd werd, zijn er de machtige landschappen. De bergen, je wordt er door omringd, soms zijn het steile wanden en dan weer glooiende weiden. Het lokt allerlei leven aan, vogels en dieren. We noemden al de gemzen, maar ook klein leven is te bewonderen, zoals Alpenmarmotten, adder en hagedissen. We hebben het allemaal tegengekomen en vastgelegd met de camera.

Vogels als rode wouw, steenarend, lammergier, zaagbek, tapuiten en waterpiepers. In totaal werd er 4 uur filmmateriaal geschoten, een beetje veel om te laten zien.

Editen

Vakantie, het vliegt voorbij, het lijkt erop, dat de tijd dan supersnel gaat. Maar voor mij breekt naderhand een drukke tijd aan, want de beelden worden gesorteerd. Weken ben je daar mee zoet, wel erg leuk werk, dat dan weer wel. Vervolgens begint de filmproductie, er moet een logisch verhaal ontstaan. Daarbij komt het moeilijkste werk, het weglaten van beelden, dat kost veel tijd. Maar het moet, de film mag niet langer zijn dan 2 keer 3 kwartier. Zo ontstaat een avondvullend programma, dat boeiend is voor de natuurliefhebber.

Tekst

Na veel wikken en wegen is de film in elkaar gezet, tijd voor de ondertiteling. Elke plant, vlinder, insect enz. wordt voorzien van de juiste naam. Waarom zult u zeggen, dit omdat je niet bij elk plantje iets kan zeggen, dan zou het wel heel vermoeiend worden voor de kijker. Nee met ondertiteling kan iedereen meelezen en leren kennen. De tekst schrijven is het volgende klusje, een tekst die iets toevoegt aan de beelden. Kort en bondig moet het verhaal zijn, maar bovendien ook interessant. De geluiden zijn de volgende stap, de tekst wordt ingesproken en passende muziek klinkt op de achtergrond, met liefst ook nog de achtergrondgeluiden.

Komt het zien

Het blijft altijd een feestje, om de beelden met een ander te delen en achteraf de reacties te horen. De film wordt altijd eerst bij Natuurvereniging Ken en Geniet gepresenteerd, daarna gaan we op tournee, naar de diverse andere verenigingen, in Dongen, maar ook ver daar buiten. Voor mezelf is het elke keer opnieuw het beleven van je vakantie. Het applaus na afloop blijft altijd een fijn moment. Kom gerust eens kijken op 13 november in de Cammeleur.

Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en Geniet