Het was even wennen voor iedereen, het tijdstip waarop de raadsvergadering begon. Deze keer was dat 19.00 uur in plaats van het gebruikelijke tijdstip van 20.00 uur. Gelukkig was iedereen er wel op tijd. De voorzitter van de raad begon met de mededeling die hij de vorige keer vergeten was: wethouder Jansen neemt tijdelijk de taken van wethouder De Jong over.
Het belangrijkste agendapunt deze donderdag: Raadsvoorstel 24-76 Programmabegroting 2025-2028. Het verloop van de vergadering was net iets anders dan anders, legde de voorzitter van de raad uit. De fracties krijgen maximaal tien minuten de tijd voor hun reflecties (de griffier zwaait met haar stopwatch om het einde van die tien minuten aan te geven), dan volgt een eerste termijn met daarna een schorsing. Na de schorsing volgt de reactie van het college en de tweede termijn van de fracties, met weer een schorsing.
Een aantal onderwerpen kwam bij elke fractie terug. Die onderwerpen waren onder meer ouderenbeleid, middelen OMWB (pas de dag voor de raadsvergadering kwam hierover informatie binnen bij de raad), circulaire economie, woningbouw, nieuw evenementenbeleid, verenigingshal, verkeersbeleidsplan, externe communicatie, nieuw subsidiebeleid, visie op sociale basis, financiële positie van de gemeente, flexwoningen, gala sporthelden, overlast drugs, cybercrime, jeugdzorg, dubbele vergrijzing (dit houdt in dat binnen de groep 65-plussers het deel 80-plussers toeneemt), aanleg N629, Kunstpodium en verenigingshal.
Marieke Schouten (D66) kreeg als eerste de tijd om in tien minuten haar reflectie te laten horen. Zij gaf meteen al aan dat de tekst van de reflectie in het systeem langer was dan de tekst die zij ten gehore bracht in de vergadering. “Met trots en lef de toekomst in” is de titel van de programmabegroting. Marieke Schouten ging in op het feit dat er nu geen bezuinigingen komen, omdat die bezuinigingen vijf jaar geleden al ingezet waren. In 2019 had de gemeente 56,2 miljoen te besteden, nu 8 miljoen, en daarnaast is nog 3 miljoen overgehouden aan de opvang van Oekraïense ontheemden. “Bovenal zijn er nog steeds heel veel schulden en is de situatie niet zo fraai als het college zegt. D66 is niet zo trots... Stop met zaken rooskleuriger voorstellen dan ze zijn.” Ook moest haar iets van het hart. Het zwaartepunt van de besprekingen is verplaatst naar de Kadernota. Moties zijn onvoldoende meegenomen. Marieke Schouten vroeg zich af hoe serieus het college de gemeenteraad neemt. “Je toont pas lef als je toegeeft dat dingen niet goed gaan”, besloot de fractievoorzitter van D66.
Stijn Sips (CDA) vertelde een sprookje over hoe Dongen er in 2026 uit zou kunnen zien. “Stel je voor dat je met veel trots terugkijkt naar 2025. Me myself and I is omgebogen. Er is een nieuw evenementenbeleid, de vrijwilligers staan in het zonnetje... Op het eind van de middag als ik naar huis ga, zie ik blije kinderen spelen, stoeptegels worden recht gelegd...” Dan komt Stijn Sips tot de conclusie dat hij aan het wegdromen is en keert terug naar de realiteit, waar er nog geen starterslening is en de bouw van flexwoningen op zich laat wachten. Even raakt de fractievoorzitter van het CDA de tekst kwijt. “Hopelijk kunnen wij in 2026 het glas heffen, niet alleen maar met mooie verhalen, maar met lef en trots omdat wij het verschil hebben gemaakt.”
Cees Zwaal (VPD) begint over de oorlogen in de wereld, de inflatie, de financiën van de gemeente. Hij stipt een aantal punten aan, zoals de bouw van twee IKC’s en de quick wins voor het aanpassen van de riolering. Cees Zwaal is verheugd dat het Jeugdcentrum in Klein-Dongen-Vaart behouden wordt. De fractie van de VPD vindt dat er subsidie voor twee betaalde functies zou moeten komen voor Eagle Shelter, omdat deze organisatie een steeds grotere rol gaat spelen binnen de gemeenschap. Als hij erop wordt gewezen dat hij nog een kleine minuut spreektijd heeft, sluit hij af: “In Dongen doen we dingen samen (daar heb je ‘m weer, red.).” De VPD ziet Dongen, ook in de toekomst, graag een zelfstandige gemeente blijven.
“Wij zijn niet ontevreden over de koers van het college wat betreft de begroting. Het college had de wind flink mee”, zo begint Perry Wens (Dongense VVD) zijn reflectie. Hij vindt wel dat de gemeente nog steeds in een kwetsbare financiële situatie zit, bijvoorbeeld met betrekking tot energie, IKC’s en jeugdzorg. “Wij zijn op de goede weg maar nog niet in de veilige haven. Wij blijven wankelen op het randje van de afgrond.” Perry Wens vindt dat er snel gewerkt moet gaan worden aan de N629, “een schop in de grond en bouwen die weg.” Hij vraagt zich af of de gemeente wel flexwoningen wil bouwen en geeft aan dat zijn partij drie prioriteiten heeft: bouwen, bouwen, bouwen. “De begroting lijkt een stap in de goede richting, maar wij maken ons wel zorgen.”
Bas Evegaars (DongenPlus+), krijgt van de voorzitter van de raad de opmerking dat zijn fractie vandaag alleen uit hem bestaat. “U moet het zelf doen.” En dat doet Bas Evegaars. Hij vindt lef een overdreven term. “Moed en lef, waar zien wij dat terug? Wat is een dynamische samenleving? Er mag meer werk gemaakt worden van nieuwe politiek. Sport zou voor elk kind bereikbaar moeten zijn en DongenPlus+ vindt herijking van De Vennen noodzakelijk. Het meest opvallende is het aantal onderzoeken dat gedaan moet worden, zoals naar de passantenhaven. Die wordt alleen door het CDA genoemd en valt niet tussen wal en schip.” Tot slot vindt deze fractie dat de begroting weinig daadkracht laat zien, maar veel uitstel.
Na de reflecties reageren de fractievoorzitters in de eerste termijn op de verhalen van hun collega’s, te beginnen met Marieke Schouten (D66). Zij heeft met interesse geluisterd naar de andere partijen en vooral veel overeenkomsten gezien. Zij is het eens met het CDA dat er veel ambities op de plank liggen die doorgeschoven worden en dat restafval een probleem is. Een groot deel van haar reactie gaat richting Volkspartij Dongen. Dat merkt de fractievoorzitter zelf ook op en zij moet er, samen met de raad, om lachen.
Tijdens het verhaal van Marieke Schouten klinkt ineens een grommend geluid vanaf de publieke tribune. Het is niet duidelijk waar dat geluid vandaan komt. Het lijkt een grommend monster dat het niet eens is met hetgeen wordt besproken tijdens deze vergadering. Gelach door een aantal vertegenwoordigers van de pers. Ook de voorzitter van de raad en de griffier kunnen een glimlach niet onderdrukken. Zeker niet als het geluid meerdere malen terugkeert.
Als de zelfstandigheid van de gemeente Dongen in de toekomst naar voren komt, ontstaat een heftige discussie. Cees Zwaal stelt dat wij het niet in ons eentje kunnen en dat samenwerken zeker nodig is. Hij vindt dat D66 de toekomst zwartgallig ziet. De fractievoorzitter van D66 vindt daarentegen dat de VPD rechtlijnig denkt. “Samenwerken betekent niet dat wij morgen naar Tilburg gaan, want dat denkt u steeds.” De voorzitter van de raad glimlacht als gesproken wordt over zijn huidige woonplaats. Op een gegeven moment praten de raadsleden langs elkaar heen. Cees Zwaal raakt even van zijn à propos. Hij zoekt naar zijn tekst en begint na even stilte ineens over Eagle Shelter. Het loopt niet echt lekker. Dat merkt Cees Zwaal ook. “We praten langs elkaar heen”, zegt hij in de discussie met Marieke Schouten over Eagle Shelter. Beiden zien wel het belang van continuïteit, maar zijn het niet eens over het verhogen van subsidie voor Eagle Shelter. Op een gegeven moment stelt de fractievoorzitter van de VPD dat hij het eens is met D66. “Ik deel uw mening... Punt!”
Perry Wens (VVD) is korter in zijn reactie, wat het voordeel is als je wat later aan de beurt bent. “Veel vragen zijn al beantwoord en je kunt het kort houden”, vindt hij. Bas Evegaars sluit zich aan bij Perry Wens, maar maakt het verhaal toch langer dan gedacht. Als het gaat over de N629 krijgt Perry Wens het commentaar dat hij op een foto geen schop in de hand heeft. “Wij moeten wel doorpakken met die weg”, vindt de VVD’er. Bas Evegaars antwoordt: “Dat hadden we twintig jaar geleden al moeten doen.” De voorzitter van de raad maakt een einde aan de discussie. “Ik neem aan dat de heer Wens twintig jaar geleden wel een schepje in zijn hand had.”
Na de schorsing komen de wethouders aan het woord. René Jansen bedankt de fracties voor de reflecties en is trots op wat er is neergezet. “Wij moeten wel scherp op de wind blijven varen.” Ook hij gaat in op de N629. “De aanleg is noodzakelijk, dat was in 2010 al realistisch toen ik in de raad zat.” Op een reactie van Joeri de Jong antwoordt de wethouder: “U snapt dat ik daar sinds 2010 geen harde afspraken meer over kan maken.”
Als de voorzitter van de raad als portefeuillehouder aan het woord komt, loopt hij al naar het spreekgestoelte voordat hij het woord heeft gekregen. “Ook meneer Slagboom weet dat hij meteen naar het spreekgestoelte kan lopen”, lacht Frits Klijs, de tijdelijke voorzitter. “Het is leuk om je eigen woorden terug te horen”, reageert de heer Slagboom ad rem. Hans Slagboom gaat in op het vele werk dat het samenstellen van de begroting heeft gekost in een tijd dat mensen op vakantie waren. Hij is blij dat een aantal vacatures is ingevuld. Over de toekomst van Dongen stelt hij dat slim samenwerken anders is dan de eigen zelfstandigheid op te heffen. “Wij hebben een toekomstvisie nodig om te kijken naar wat voor gemeente Dongen wij willen zijn.”
Wethouders Ankie de Hoon en Denise Kunst zijn kort en duidelijk in hun reacties. Zij weten de moeilijke en soms lastige vragen snel te beantwoorden. Als Joeri de Jong (D66) stelt getriggerd te zijn door het eerder afbreken van het zonnepark op Tichelrijt, wordt hij gerustgesteld door Ankie de Hoon: “Dat is niet aan de orde.”
Bij de tweede termijn zet D66 met Joeri de Jong ‘verse troepen’ in. “Marieke Schouten heeft gepraat als Brugman, vandaar.” Stijn Sips (CDA) vindt op een gegeven moment dat hij genoeg gezegd heeft: “Punt!” De VVD bij monde van Perry Wens is blij dat er flinke stappen zijn gezet met betrekking tot de motie over cybercrime. Bas Evegaars (DongenPlus+) tenslotte: “Wij zijn niet happy met de sociale visie, hoe ouderen daar in passen. Ik ben er benieuwd naar en bang voor.”
Na de wijze woorden van alle fractievoorzitters en portefeuillehouders wordt de vergadering geschorst. Op donderdag 14 november om 19.00 uur wordt de vergadering voortgezet.