D66 heeft tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling duidelijk gemaakt niet trots te zijn op de Dongense begroting. Het college presenteerde de boodschap dat het financieel weer goed gaat met Dongen en dat er opnieuw ruimte is om te investeren. Dat klinkt positief. Echter, het college laat ongemerkt achterwege dat de begroting van de gemeente Dongen in vijf jaar tijd is gestegen van 56,2 miljoen euro in 2019 naar 83 miljoen euro nu. Het grootste deel daarvan komt door extra geld van het Rijk of door besparingen die zijn ontstaan door het uitstellen van onderhoudswerkzaamheden.

Ondertussen zijn de schulden torenhoog. D66 voelt zich niet trots en kijkt niet vol vertrouwen naar de toekomst. Dat ligt niet alleen aan de financiële situatie, maar ook aan de manier waarop de gemeente omgaat met inwoners, ondernemers, verenigingen en samenwerkingspartners.

D66 heeft uiteindelijk besloten voor deze begroting te stemmen, maar het was geen overtuigende instemming. Het is meer een stem die het voordeel van de twijfel geeft. Wat ons betreft is er nog genoeg werk aan de winkel, en wij verwachten dat het college halverwege volgend jaar de zaken beter op orde heeft dan tijdens deze begrotingsbehandeling.

Financiële situatie niet rooskleurig

D66 constateert dat de verbeterde financiële situatie niet te danken is aan bezuinigingen. Het extra geld komt voornamelijk uit Den Haag. Zo hielden we alleen al ruim 3 miljoen euro over aan de opvang van Oekraïense ontheemden in 2022 en 2023. Deze bedragen konden naar de algemene reserve worden doorgeschoven, maar dat is geen structureel geld waar we in de toekomst op kunnen rekenen. Daarnaast blijven onze schulden enorm. Deze zullen de komende jaren verder oplopen door de nieuwbouw van de scholen. Al met al ziet onze financiële situatie er helemaal niet zo rooskleurig uit als het college voorspiegelt, zeker niet met het oog op 2027.

Te weinig aandacht voor contact

D66 is een stuk minder trots dan het college, niet alleen door de financiële situatie, maar ook vanwege de manier waarop de gemeente omgaat met inwoners, ondernemers, verenigingen en samenwerkingspartners. Wij horen op straat te vaak klachten over onbeantwoorde e-mails, uitblijvende terugkoppelingen, onvindbare of te laat verstrekte informatie en onverwachte besluiten. Deze geluiden horen we ook van verenigingen en samenwerkingspartners: vergunningstrajecten duren te lang, afspraken worden niet nagekomen en planningen worden zelden gehaald. Dit maakt de gemeente, in onze ogen, een onbetrouwbare partner.

Moties moeten sneller worden uitgevoerd

In de politiek is het gebruikelijk moties in te dienen om veranderingen te bewerkstelligen. Dit jaar spraken we af om moties bij de kadernota in te dienen, zodat het college deze in de begroting kon verwerken. Onze fractie diende zes moties in bij de kadernota, waarvan er vijf werden aangenomen. Deze hadden we, samen met andere moties die al langer wachten op uitvoering, in de begroting verwacht. Helaas bleek dit voor de meeste moties niet het geval.

Wij hebben het college hierop aangesproken en dringend verzocht om de komende periode werk te maken van de moties die nog op de plank liggen. Dit betreft onder andere een samenhangend ouderenbeleid, een herziening van het mantelzorgbeleid, de uitvoering van de motie ‘Bescherm jongeren tegen drugscriminaliteit’ uit juli 2023, en lokaal beleid voor laadpalen in Dongen.

Betaalbare woningen en meer geld voor het Kunstpodium

Hoewel we kritisch zijn, hebben we deze begrotingsbehandeling niet met nieuwe moties afgesloten. Wel hebben we extra aandacht gevraagd voor specifieke onderwerpen, zoals de bouw van betaalbare woningen en een verhoging van de subsidie voor het Kunstpodium. D66 vindt het belangrijk dat alle kinderen kennis kunnen maken met dans, muziek en toneel, zoals vermeld in het coalitieakkoord.

Deze ambitie staat echter onder druk, omdat het college ondanks eerdere oproepen geen aanvullend subsidievoorstel voor 2025 heeft gedaan. Wethouder Jansen heeft aangegeven dat gesprekken hierover gaande zijn en verwacht dat deze kwestie in de eerste helft van volgend jaar wordt opgelost. Wij vertrouwen erop dat het college in 2025 alsnog met een goed voorstel komt.

Wel moties over kinderarmoede en cybercrime

Daarnaast hebben we twee moties van collega-fracties mede ingediend. Eén motie betrof het verruimen van de ‘Meedoenregeling’ voor kinderen in armoede, en de andere de bestrijding van cybercrime in Dongen. Beide onderwerpen verdienen extra aandacht.

Meepraten of vragen?

Wij blijven graag in gesprek om te horen wat u van deze onderwerpen vindt. Meepraten kan op zaterdag 30 november op het Looiersplein tussen 12.00 en 14.00 uur. U kunt ons ook bereiken via social media (@D66_Dongen) of per e-mail via m.schouten@d66dongen.nl.

De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Gitta Glerum-Camfferman