Weer een jaar is haast voorbij, op zijn Dongens da wast vur dees jaor. Als je zo terug kijkt toch weer een bijzonder jaar. 365 wandelingen door de natuur en veel bijgeleerd. Want ondanks dat we erg veel buiten zijn, leer je toch nieuwe dingen kennen, dingen waar je al die jaren aan voorbij liep. Tijdens lezingen wijs ik daar de kijkers ook altijd op, jullie zijn al wat op leeftijd zeg ik dan, maar hebben jullie nu nieuwe dingen gezien. Gelukkig klinkt het dan bevestigend, dat men sommige dingen altijd over het hoofd heeft gezien. Ook dat men het nut van dingen als planten en insecten heeft leren kennen. Dat is altijd erg leuk, want daar doen we het voor, ook in mijn haast wekelijkse bijdrage, probeer ik mensen aan te zetten tot natuurbescherming. Soms zit dat in kleine dingen, simpelweg te verwezenlijken, zoals gebruik van schoonmaakmiddelen, make-up, het scheiden van afval enz. enz.

Afval

Wat gooi je weg? Of liever wat gooi je niet weg, want wat je niet in huis haalt, dat hoef je ook niet weg te gooien. Bij het inkopen begint het al, er bestaan tal van verpakkingen, die vaak overbodig zijn. Neem het koekje bij het bakje koffie of thee, hoe zitten die verpakt? Soms in een plastic zak, maar dan ook nog eens per koekje verpakt. Snoep hetzelfde laken en pak, een lekker bonbonnetje, je kunt ze los in een doosje kopen, maar nog te vaak zit er toch weer per bonbon een folie omheen. Groente en fruit, eerlijk gezegd zit daar al wel verbetering in, steeds meer zie je onverpakte groente. Toch geldt ook hier hetzelfde als voor veel dingen, koop niet meer als dat je nodig hebt. Zo voorkom je afval in je groenbak en daarmee ook stank.

Was

De fabrikanten van wasmiddelen zijn echte goochelaars, telkens vezinnen ze wat nieuws. Gooide je voorheen alleen zeep in je wasmachine, nee nu moet er wasverzachter bij en het nieuwste ook nog parfum in de vorm van geurstof. Al die middelen worden opgedrongen door de chemische industrie en zijn eigenlijk overbodig. Veel stoffen hebben er extra mee te lijden en ons afvalwater wordt er mee belast. De enige winst aan dit soort dingen gaat naar de fabrikant. De chemische industrie staat toch al niet hoog aangeschreven, als het om milieuzorg gaat. Bij productie komen er nu eenmaal stoffen vrij, in de lucht, maar ook in ons water.

Water

Het nieuwste wat ons te wachten staat, dat is een tekort aan drinkwater en dat in ons waterrijke Nederland. Toevallig zitten we als Dongen in een gebied met veel goed en zuiver grondwater. Het is daarom dat industrie zich hier in de buurt vestigde. Toch moeten we zuinig zijn op dit water, want de waterbedrijven trekken al aan de bel. Veel water wordt gebruikt voor reiniging en als koelwater, gelukkig zie je steeds meer dat bedrijven hun water reinigen. Toch is de voorraad niet oneindig en wordt er steeds meer water aan de grond onttrokken. Hoe ontstaat er dan toch een tekort, dat is niet simpel beantwoord. Vervuiling van oppervlaktewater speelt een grote rol, ook wij doen daar aan mee. Elk huishouden verbruikt nu eenmaal water, voor het bad, de was, de afwas en bij het reinigen rondom het huis.

Scheiden

Het scheiden van afval, hoe dikwijls hoor je niet zeggen, dat is onzin. Toch is dit belangrijk, groenafval kan zo min of meer gecomposteerd worden. Dit kan alleen als wij ons afval voldoende scheiden. Elektronische apparaten, hoeveel belanden er niet in de verkeerde bak. In ons eigen Dongen kunnen we daarvoor terecht bij de gemeentewerf, maar wie neemt de moeite, om daar naar toie te gaan? Papier, vroeger werd het opgehaald ter ondersteuning van verenigingen. Dus veel mensen hebben alleen daardoor al geleerd oud papier netjes te scheiden. Regelmatig wordt door de gemeente dit goed te herbruiken materiaal netjes opgehaald.

Hondenpoep

Poep, het kom regelmatig ter sprake, want het is ergernis nummer 1 zo lijkt het wel. Toch zie je steeds meer mensen met hondenpoepzakjes rond lopen. Nu even gaat het niet zo mooi, het is immers de tijd dat afvalbakken afgesloten zijn. Gelukkig deponeren veel hondenbezitters dan de zakjes netjes in hun eigen afvalbak. Maar kijk eens goed en je zult ongetwijfeld hoopjes met dergelijke zakjes rond de bakken aantreffen. Een schone omgeving begint bij jezelf, zo denk ik maar. Overigens zie je in natuurgebieden ook hondenpoepzakjes liggen, die men achteloos weg gooit, omdat er daar geen bakken staan. Een weldenkend mens doet dit natuurlijk niet, maar dat geldt voor alle afval.

Knallen

De knallen hoor je op vele plekken, soms denk je, is het nu al nieuwjaar. Vuurwerk het hoort er als nieuwe traditie bij. Toch zou het fijn zijn als dit alleen afgestoken zou worden in de nieuwjaarsnacht. Veel mensen ondervinden er overlast van, dieren, vogels, daar geldt absoluut hetzelfde voor. Toch zou het wel een graadje minder mogen, als je kijkt hoe onze lucht tijdens één nacht vervuild raakt. Hoeveel zware metalen worden in enkele uren niet de lucht ingevlogen. We krijgen het allemaal voor onze kiezen.

Hoop

We gaan zeer snel naar 2025 toe, een jaar wat weer veel nieuws zal brengen. Hopelijk goed nieuws, want daar worden mensen als vanzelf vrolijker van. Goede gezondheid dat is natuurlijk heel belangrijk, een weelderige natuur kan daar aan bijdragen. Want gaat het daar goed mee, dan kan het haast niet anders, dat het ook met ons als mensen de goede kant op gaat. Alvast een goed en natuurrijk 2025 toegewenst, met hopelijk vele momenten van genieten en kennen.

Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en Geniet.