Natuurvereniging Ken en Geniet nodigt u weer uit voor het bijwonen van een voorstelling in de filmzaal van de Cammeleur. Deze keer over Voornes Duin, gelegen op het Zuid Hollandse Voorne-Putten. Het is een afwisselend gebied met bos, struweel, bloemrijke duingraslanden en vochtige valleien met duinmeertjes tussen de droge zandheuvels. Dit is het soortenrijkste gebied van Nederland met vele planten, insecten en vogels. We beginnen onze ontdekkingsreis bij het Quackjeswater. We lopen door moerasbos naar het uitzichtpunt, waar we over het duinmeer uitkijken op het eilandje met kolonies lepelaars en aalscholvers. Dan verder door het bos, waar we de boshyacint aantreffen en tenslotte een kort gedeelte door open duingebied.
Panroute
Van daar af is het maar een klein stukje naar de volgende route: de Panroute. Deze gaat voornamelijk door open duingebied en een stuk over het strand. In het voorjaar vinden we er het duinviooltje en zien we o.a. konijnen, kneuen en een groep scholeksters. Dezelfde route lopen we ook nog eens in de zomer. Er staan nu weer andere planten te bloeien, zoals zeeraket, driedistel en zeepkruid. Bij de laatste vliegt een kolibrievlinder van bloem naar bloem. De zuurbes en duindoorn zijn met opvallend gekleurde bessen getooid.
Waterbos
Weer wat noordelijker voert de groene route door het Waterbos en over de Zwarte Hoogte richting strand. Het blijkt in het bos echter zó nat te zijn, dat we een stuk terug moeten en dan een alternatief pad door het open duingebied met vele plassen lopen. We vinden hier o.a. de kegelsilene, een vrij zeldzame plant met roze bloempjes die uit een opgeblazen kelk steken. Ook zien we de boomleeuwerik. De volgende wandelroute is die rond het Breede Water. Hier lopen we ook weer deels door bos en een stukje door open duingebied. Af en toe krijgen we zicht op het duinmeer met watervogels als krak- en slobeend. Aan planten kom je hier o.a. de duinsalomonszegel, tongvaren en grote keverorchis tegen.
Tenellaplas
Daarna bezoeken we de Heemtuin bij het bezoekerscentrum Tenellaplas, waar verschillende orchideeënsoorten te bewonderen zijn. Zo zien we bijvoorbeeld de harlekijn, een zeldzame soort die vooral in de duinen groeit. In deel 2 gaan we vanaf het bezoekerscentrum richting Oostvoornse Meer wandelen en dan via een andere route terug. Ook dit gedeelte van het Voornes Duin doen we zowel in het voorjaar als in de zomer aan. We zien weer vele plantensoorten, die niet bepaald alledaags zijn. In het voorjaar bijvoorbeeld knolsteenbreek, hangende look, stengelloze sleutelbloem, stinkend nieskruid en paarse schubwortel. Deze laatste is een bizarre verschijning: de paarse bloemen komen rechtstreeks vanuit de wortelstok boven de grond. De plant heeft dus geen bladgroen, maar parasiteert op de wortels van loofbomen en struiken.
Vogelkijkscherm
In een vochtig grasland staan brede orchis en echte sleutelbloem te bloeien.
Aan de rand van het Oostvoornse Meer lopen we naar enkele vogelkijkschermen en zien o.a. de tureluur, bergeenden en brandganzen. In een stuk moerasbos laten tjiftjaf en fitis zich horen en zien. In de zomer treffen we weer andere planten aan, waaronder parnassia, moeraswespenorchis, heelblaadjes en slanke gentiaan. Verder heel veel koninginnenkruid, wat vlinders aanlokt zoals diverse zandoogjes, citroenvlinder, kleine vos, atalanta en distelvlinder. Ook zien we enkele libellensoorten, o.a. het opvallende mannetje vuurlibel, en op de Tenellaplas zwemt een familie knobbelzwanen.
Toegift
Als toegift laat Hanny u nog enkele foto’s zien die gemaakt zijn tijdens de bustocht van Ken en Geniet naar Voornes Duin op 17 augustus 2019.
Hanny Oerlemans is de maakster van de voorstelling, zij wandelde samen met ondergetekende vaak door dit wondermooie gebied, natuurlijk met altijd de camera paraat.
Dit alles en nog veel meer kunt u komen bekijken op woensdag 22 januari 2025 om 20.00 uur in de filmzaal op de tweede verdieping van de Cammeleur. Graag tot dan en u weet de toegang is vrij voor iedereen en geheel gratis.
Tuinvogels
Ik heb al vaak over tuinvogels geschreven, elk jaar doe ik mee met de nationale tuinvogeltelling, deze wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Aan de hand van de ingezonden gegevens krijgt Vogelbescherming een beeld van wat er zoal in dorp en stad rond vliegt. Als Ken en Geniet zijn we ook zeer belangstellend naar de resultaten uit ons eigen Dongen. Want ook voor ons is het goed om te weten wat er in uw tuin voor komt. Niet dat we uw tuin gelijk als beschermd gebied verklaren, maar om rekening te houden met de omgeving. De tuinvogeltelling vindt dit jaar plaats op 24-25 en 26 januari. Het is de bedoeling dat u op één van deze dagen gedurende een half uur uw tuinvogels noteert en door geeft aan Vogelbescherming Nederland.
Uilen
Natuurvereniging Ken en Geniet heeft ook een speciale uilenwerkgroep en ook die zijn bijzonder nieuwsgierig naar de stand van de uilen. De meeste uilen zitten weliswaar in het buitengebied, maar ook Dongen en s-Gravenmoer huisvest ook in de bebouwde kom uilen. Veel broedplaatsen kennen we al, meestal betreft het dan uilen die broeden in een nestkast, welke door de werkgroep geplaatst is. Maar ook buiten de nestkasten kun je uilen aantreffen, zeker in het winterseizoen willen met name ransuilen in bomen zitten. Dit zijn de winterroesten, soms zitten ze wel met 20 bijeen en dat kan ook in een wat grotere achtertuin zijn, of in een rustig park. Meestal zitten ze wat hoger in de bomen, soms in grote coniferen. Kent u zo een verblijfplaats, dan mag u die melden bij Ken en Geniet:
Thieu Verharen 06-37626619 of Peter Verschure 06-42647696.
Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en geniet.