De Voedselbank Dongen heeft vanaf begin januari onderdak bij Eagle Shelter. Dit is de vierde week dat de voedselbank op deze locatie open is. Monique Balemans, voorzitter van de Voedselbank Dongen is blij met deze plek en vertelt er vol enthousiasme over. Langzaam druppelen bezoekers binnen die naar de Voedselbank willen. Op dat moment zijn de vrijwilligers nog druk bezig om alle spullen op tijd in ‘de winkel’ te krijgen.
door Lia van Gool
“Wij zijn blij met deze locatie. Het is een meerwaarde om de spullen hier uit te delen. Het is een plek waar dingen bij elkaar komen. Mensen kunnen er terecht om wat te drinken, een praatje te maken, zij kunnen naar de weggeefwinkel. Er is van alles.” Monique Balemans vertelt dat een aantal mensen voor het eerst kennismaakt met Eagle Shelter tijdens het bezoek aan de Voedselbank. “Er komen veel enthousiaste reacties.” De Voedselbank Dongen is één keer per week geopend, op vrijdag van 11.00 uur tot 12.30 uur. “Wij kijken al voorzichtig naar de toekomst om een tweede moment open te gaan.”
Verwijzen
De Dongense Voedselbank hanteert de normen die er landelijk gelden voor de voedselbanken. Als er iemand onder het besteedbaar bedrag uitkomt, kan diegene ondersteuning krijgen. “Degene die zelf denkt dat hij of zij in aanmerking komt, mag komen. Daarnaast geven ook hulpverlenende instanties mensen door.” Wie in aanmerking wil komen, kan zich telefonisch of via de mail aanmelden. Iemand die zich aangemeld heeft, is eerst een aantal weken welkom. “Daarna doen wij een intake. Wij luisteren naar hun verhaal en kijken naar het inkomen”, vertelt Monique Balemans. “Dat doen wij volgens een landelijk geautomatiseerd systeem van Voedselbanken Nederland. Na deze eerste intake doen wij, na een half jaar of een jaar, opnieuw een screening.” Dat lijkt een beetje zakelijk, maar de menselijke maat wordt zeker niet vergeten. “Naast de cijfers kijken wij naar het menselijke aspect. Iedere situatie heeft zijn eigen verhaal. Als mensen iets boven de norm zitten, kijken wij daar samen met hen naar. Waar het kan helpen wij mensen ook door ze te verwijzen naar verschillende instanties.” Gelukkig heeft de Voedselbank korte lijntjes met allerlei instanties en de gemeente. “Het doel is dat mensen uit hun vervelende situatie komen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zij maar voor een kortdurende periode hulp krijgen van de Voedselbank. Het gaat bij ons niet alleen om eten geven.” Monique Balemans vertelt dat zij de mensen ‘niet zomaar loslaten’. “Daarom is deze plek ook zo fijn. Er is hier van alles.”
Laagdrempelig en toegankelijk
Al in de eerste weken merken de vrijwilligers van de Voedselbank dat mensen zich heel vrij voelen op deze plek. “Zij vinden het hier laagdrempelig en toegankelijk. Zij zijn blij dat zij met respect worden ontvangen en dat iedereen zo vriendelijk is.” Bij de Voedselbank mogen mensen zélf kiezen wat voor producten zij mee naar huis nemen. “Wij hebben een winkeltje binnen en buiten is er een soort markt. Mensen krijgen een pasje in een bepaalde kleur. In het winkeltje staan bij alle producten de kleuren van de pasjes met een aantal erbij. Afhankelijk van de kleur van het pasje wordt bepaald hoeveel je mag meenemen van een bepaald product. Dat heeft te maken met de gezinssamenstelling.” Dit vrije keuzesysteem biedt voordelen, maar ook nadelen. “Soms blijven er spullen over. Maar wij werken tegen voedselverspilling. Zo hebben wij bijvoorbeeld contact met een varkensboer, waar wij bepaalde verse spullen die wij niet meer kunnen bewaren, kunnen brengen.”
Korte lijntjes
De producten voor de Voedselbank komen vaak van lokale leveranciers, zoals tuinders, bakkers en bedrijven. En de Dongense vestiging van Zeeman heeft een doorlopende doneeractie voor de inzameling van verzorgingsproducten en huishoudelijke artikelen. “We proberen ook andere winkeliers in Dongen enthousiast te maken voor een inzamelingsactie.” De vrijwilligers gaan elke vrijdag naar het distributiecentrum van Voedselbanken Nederland in Tilburg om daar spullen op te halen. “Daar komt heel veel binnen, vaak ook verse producten zoals groenten, fruit en zuivel.” De Voedselbank is bovendien een gewild doel voor allerlei acties. Daarnaast krijgt de Dongense voedselbank ook hulp van andere voedselbanken in de regio. “Wij zijn op weg geholpen door voedselbanken uit de regio en werken ook samen met het Armoedefonds in Rosmalen. Daar houden ze regelmatig inzamelacties, vooral voor verzorgingsproducten.” De Voedselbank Dongen is financieel enorm geholpen door Voedselbanken Nederland, de Gemeente Dongen, de Rabobank en de plaatselijke Lionsclub Donge Vallei. Sinds kort heeft de Voedselbank Dongen een eigen bus om spullen op te halen. De spullen die niet bederven, slaan zij momenteel tijdelijk op in een leeg kantoorpand. Hopelijk vindt de Voedselbank Dongen voor september dit jaar een nieuwe opslagruimte, omdat de tijdelijke ruimte dan niet meer gebruikt kan worden. En, hoewel er al een groot aantal vrijwilligers actief is, worden er nog contacten gelegd in de zoektocht naar mensen die mee willen helpen. “Het is zo fijn dat wij korte lijntjes hebben met heel veel mensen. Dat zorgt voor win-winsituaties.”
Schone lei
Tijd om een kijkje te nemen in de winkel. Een mevrouw vindt het niet erg dat het Weekblad Dongen over haar schouder meekijkt. “Ik ben hier nu voor de derde keer. Het is fijn dat je zelf mag kiezen, dan kun je laten staan wat je niet nodig hebt.” Deze mevrouw schaamt zich er niet voor dat zij bij de Voedselbank komt. “Het is zo fijn dat dit er is als je in de financiële problemen zit. Ik kan met de spullen die ik hier haal zeker vier dagen een maaltijdje maken.” De mevrouw zit al tien jaar in de problemen. “Het is zeker de bedoeling om er uit te komen. Ik zit ook onder bewindvoering en hoop straks met een schone lei verder te kunnen.” In de kratten in de winkel staat echt van alles: smarties, koekjes, erwtjes, knakworstjes, rijst, hagelslag, vermicelli, kruiden, strooigoed dat is overgebleven, een beloning voor de kat of de hond. Heel bijzonder wat er allemaal gekozen kan en mag worden.
Goed geregeld
Een meneer staat met een grote glimlach in de deuropening. “Dit is veel beter dan de vorige voedselbank. Het is goed geregeld. Je neemt alleen mee wat je nodig hebt. Je komt thuis met een tas met dingen die je kunt gebruiken. Ik ben blij dat dit er is en er staat duidelijk aangegeven wat je mee mag nemen.” Vrijwilligers helpen mensen met het maken van hun keuze. De sfeer is prima, mensen maken onderling een praatje, er wordt gelachen. Het is gewoon gezellig. Buiten op de markt is het aanbod zeer divers, van aardappelen tot wortelen en van gehakt tot worst. De klanten van de Voedselbank Dongen maken bewust een keuze. Een ding is zeker: zij gaan allemaal blij naar huis!
Informatie
Voor meer informatie: www.voedselbankdongen.nl of stuur een mail naar info@voedselbankdongen.nl.