Natuurvereniging Ken en Geniet probeert elk jaar weer mee te doen met de actie NL Doet. Zoals iedere keer betreft het werkzaamheden in Natuurtuin Kandoel. Dit jaar gaan we wilde planten in de grond zetten, planten die we zelf opgekweekt hebben in de koude bak. Een groot vak wordt daarvoor klaar gemaakt, door een laag mulch op te brengen. Van tuinafval die we composteren op onze hoop brengen we een laag op in het vak wat vernieuwd wordt. Tijdens de winter is dit vak afgedekt geweest met hooi, zodat de oude beplanting en gras afgestorven is. Het vak heeft twee jaar achter elkaar onder water gestaan voor een groot gedeelte. De extra laag compost zorgt voor wat drogere voeten, althans dat hopen we.
15 maart
Op zaterdag 15 maart gaan we dus klussen in de tuin, we starten om 9:00 uur en stoppen om 12:30 uur. Als Ken en Geniet zorgen we voor het gereedschap en de begeleiding, natuurlijk zullen er ook mensen bij zijn van de vaste tuinwerkgroep. Elke maandagochtend wordt er in de tuin gewerkt, door een vaste ploeg. Om 8:00 uur gaat het lokaal open en wordt er overlegd wat we deze ochtend gaan doen. Er wordt gemaaid, gehooid, gesnoeid enz. Bij tijd en wijle wordt er een project opgezet, zo moet er nog een insectenhotel gebouwd worden.
Vrijwilligers
Voor de werkgroep kunnen we momenteel weer mensen gebruiken, dus is de NL Doet ochtend misschien wel een mooie gelegenheid kennis te maken met de groep. Nu bestaat de groep uit gepensioneerden welke zich inzetten voor deze prachtige openbare tuin. Ieder doet wat hij of zij aan kan, rustig in het eigen tempo en naar eigen kunnen. Plezierig met elkaar tuinieren, met tijd voor een praatje, daar draait het allemaal om. Tussen door houden we een half uurtje pauze en drinken gezellig een bakske.
NL Doet
De ochtend van 15 maart wordt gedeeltelijk gesponsord door het Oranjefonds. Als Ken en Geniet zorgen we voor iets lekkers tijdens de pauze. Koffie of thee zult u echter zelf mee moeten brengen, want we hebben geen keukenapparatuur. Na afloop zorgen we voor een hapje in de vorm van een salade. Wilt u ons komen helpen, dan dient u zich aan te melden, via www.nldoet.nl. Op deze site geeft u de gemeente Dongen in, dan vindt u verschillende klussen, onze klus heet: Beplanten Natuurtuin Kandoel. Daar vult u uw gegevens in, zodat u ingeschreven staat voor deze klus. Uiteraard bent u altijd welkom in de tuin, om uw vrienden, familie of kennissen te laten zien wat u deze dag gedaan hebt.
Wandelen
Bent u niet zo van het klussen, dan kunt u mogelijk deelnemen aan een wandeling met gids. Op zondag 16 maart gaat de vereniging naar Wortelkolonie, net over de grens. Het is een afwisselend natuurgebied met bos, hei en vennen. Gids Jos van Dongen kan u er alle wetenswaardigheden over vertellen tijdens de tocht. Deze autotocht van een halve dag vertrekt om 8:00 uur bij de Salamander. Wilt u mee, dan moet u zich aanmelden voor dinsdag 11 maart. Aanmelden kan bij:
Ad en Lenie Leeggangers, Roeloff van Dalemstaat 50, tel. 0162-313858 of bij: Marie-José van Gestel, Hubertusstraat 9, (mob.) 06-10120230 Of via e-mail: mjvangestel.burmanje@outlook.com
Beleef de Lente
Wilt u vertrouwd raken met vogels en ze beter leren kennen, dan is er goed nieuws. Begin maar gaan de camera’s weer aan bij een groot aantal nestplaatsen van vogels. Via de website kunt u diverse vogels live volgen tijdens het broeden. Sommige vogels moeten nog beginnen met de bouw van hun nest, andere keren terug op hun oude nest. Een enkeling verblijft het hele jaar door in hun nestkast, zoals steenuil en kerkuil. De ooievaar is alweer terug gekeerd uit het warme zuiden, maar zal nog heel wat nestmateriaal bijeen moeten slepen. U kunt het dag en nacht volgen en daarmee uw kennis van de vogels vergroten.
Tuin
Natuurlijk hebt u in uw eigen tuin al wel een nestkast hangen, anders kunt u die bij Natuurvereniging Ken en Geniet kopen, dat kan bij Ad Leeggangers. Het is nog net op tijd om een dergelkijke kast te plaatsen, de vogels beginnen nu paren te vormenb. Bij wat hogere temperaturen barst de lente los en hoor je vogels aan alle kanten roepen, Roodborsten, winterkoning, koolmees en pimpelmees voeren al strijd om de beste plekken. Spechten roffelen om zo hun gebied af te bakenen, om onderlinge twisten te voorkomen. Eenden zijn er altijd al vroeg bij, de eerste jongen zijn al gesignaleerd, houdt er rekening mee, als u met uw hond wandelt langs vijvers. Ook ganzen zijn erg vroeg, zeker de nijlganzen, welke soms al in januari hun pullen hebben.
Struiken
Vogels maakt u bijzonder blij met wat stekelige struiken in uw tuin, meidoorn, sleedoorn en dergelijke, daar kunnen ze zich heerlijk in verschuilen. Een combinatie van nestkasten en dergelijke struiken geven bijna de garantie, dat er vogels in uw tuin gaan broeden. Een beetje rommelige tuin stellen ze op prijs, daar vinden ze altijd wel wat eetbaars. Klimplanten zijn weer aantrekkelijk voor vogels welke in het geniep broeden, zoals lijsters en merels. De laatste zijn gek op klimop en conteneaster, deze bieden een veilige broedplek. Wat is er mooier als vroeg in de ochtend gewekt te worden door de vrolijke zang van een merel.
Water
Iets wat vele vogels ook op prijs stellen is water en dat hoeft echt geen grote vijverpartij te zijn. Soms is een eenvoudige bak of schotel al genoeg. Vogels badderen graag en in droge tijden zullen ze uit uw bak komen drinken. Overigens zijn er meer dieren die water op prijs stellen, want ook egels, eekhoorns en diverse insecten zijn verzot op water.
Natuurman Christ, Natuurvereniging Ken en Geniet.